От х:

Днес в x:

Мор по дивеча заплашва хората в 3 области

Хасан Тахиров първи подал сигнала за измирането на зайците, още от 24-ти април

Мор по дивите зайци плъпна в областите Кърджали и Смолян и чука на вратите на Хасковско. Слабо известната у нас болест Туларемия вече е умъртвила диви зайци и прилепи в Родопско, като част от регионите са гранични с Хасково. Първите трупове са открити от ловци, като кърджалиецът с шведски паспорт Хасан Тахиров. Още на 24-ти април той носи на службите агонизиращ заек и подава сигнал, че нещо става. Изследванията продължават цял месец и едва наскоро има официално потвърждение на вида на болестта-туларемия. Междувременно болестта е прескочила и в област Смолян, където вече има умъртвени животни.


Туларемията е зооноза, което означава, че се предава от животните на хората. В леки случаи предизвиква диария и повръщане, в тежки случаи смъртоносния сепсис и увреждания по черния дроб и далака. Бич за домашните любимци, особено кучетата, при които може да се наблюдава внезапна смърт. Предава се чрез консумацията на заразено месо, чрез ухапване от кърлеж или чрез фекалии. Проблемът с диагностицирането на туларемията е, че е крайно нехарактерна за нашите географски ширини, а се среща в топлите страни. Дори и дългогодишни ветеринари не успяха да си спомнят нищо повече за туларемията, от ученото някога от университетската скамейка. Най-общо казано, морът засяга всички видове гризачи, като най-чести жертви са зайците, катеричките, белките и водните плъхове. Първите случаи са от 24-ти април в местността Стръмни рид край Кърджали.

Институциите неглижират проблема оплакват се ловците от Кърджалийско, които първи подадоха сигнала пред дъщерния сайт на Haskovo.net в Кърджали, Kardjali.bgvesti.net. Според Хасан Тахиров, вместо да провери сигнала отговорен служител го изпраща с напътствието да си сготви заекът в къщи. Тахиров обясни че в засегната зона, около 10 км край Стръмни рид около Кърджали и там измират всичко от прилепи до диви зайци. Човекът определи ставащото като екокатастрофа. Прилепи летели по светло и падали като метеорити от небето. Зайци се лутат по тесните шосета и издъхват в канавките.

От РИОСВ-Хасково, които администрират и област Кърджали направиха спешна проверка и констатираха два умрели заека и много прилепи. Те обаче уточниха,че проба трябва да се вземе от Агенцията по контрол на храните, тъй като само те са оторизирани да правят изследвания. Директорът на ОД на БАБХ-Кърджали Георги Грозев потвърди за болестта и за разпространението и, но заяви че няма повод за паника. Ареалът на гризачите бил малък, едва 10-на километра, а болестта е огнищна. Тя не може да предизвика епидемия, която да унищожи икономиката на една държава, по подобие на Нюкасълската чума по кокошките. В случай че смъртните случаи зачестят, ще се вземат мерки, като се поставят примамки за гризачи в съответните огнища.

В Смолян обаче вече взимат мерки. Шефът на областната агенция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков потвърди, че горските скокливци в региона се движели като пияни, имали некоординирани движения и били неадекватни. Ловците намерили няколко мъртви екземпряри. Болните диви зайци не бива да се пипат и консумират от хора, тъй като е възможно и те да се заразят ”, предупреди д-р Бозуков.

Две мъртви животни са намерени в района на смоленските села Требище и Ръчица. Още един мъртъв заек е открит от кмета на село Загражден Венцислав Шишков, който е запален авджия. Районната дирекция по горите е уведомила ловните дружинки и горските, при съмнение да предават заразени животни в агенцията по храните за изследване. Притеснителното е, че през това време хората от селата събират умрелите зайци и смятат да ги сложат на трапезата си, което при недобро сготвяне на месото им гарантира заразяване.

Г.Христов

Дивечът бил неадекватен, после измирал
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини