От х:

Днес в x:

10 любопитни факта за дъжда

Дъжд... Допреди година дъждът беше поетичен символ на пречистването, зараждащия се живот, възкресението и ред други мисловни полюции на творческите глави. Но това беше допреди година. Днес неспирно цвърчащият от два месеца водоливник е символ на кал, ревматизъм и мокър апокалипсис. И тъй като видимо ще ни се налага все повече да свикваме с положението в стил "библейски потоп", ви предлагаме да си запълните времето, докато ви израснат хриле, с някои любопитни факти относно падащата от небето вода.

1. Всяка година на земята се изливат средно 519 000 км3. Тази година само на нашия балкон паднаха толкова...

2. Португалия е любимата ни страна. Това се дължи на факта, че там дъждът е уважителна причина да не се явите на работа. Топъл дъжд, чакан дъжд...

3. На Маршаловите острови не вали обикновен дъжд. Там валят патладжани - дъждовните капки са с размери, покриващи 1 см.

4. Най-дъждовният град на земята е индийският Черапунджи. Там ежегодно се сипят 26 460 мм вода, което е една стабилна почва за образуването на свлачища.

5. Понякога наистина не вали дъжд от вода. Бързодвижещите се въздушни маси забърсват всякакви боклуци със себе си и така в София вали сахарски прах, а в Ел Ребольодо (Испания) - дъжд от жаби. За да ги е яд италианците.

6. В Куба и Тайланд дъждът има работно време. Така например брадата на Фидел Кастро може да се намокри само следобед, а краката на талантливите тайландци само нощем.

7. Много често в пустинята дъждът въобще не достига земята. Напечените от слънцето пясъци изпаряват капките на метри от себе си.

8. Киселинноста на средностатистическия дъжд е с pH 5,6. Когато pH-то е по-ниско, дъждът се нарича киселинен. При рН 5,5 бактериите се отдават на групова смърт, при 4,5 насекомите, земноводните и рибите се присъединяват към морбидните забавления на бактериите.

9. Преди индустриализацията на градовете киселинни дъждове не са съществували. Kакто и доматени люспи, плуващи във водите на елитните плажове...

10. Уганда е подложена на постоянни бомбардировки от буреносните облаци. Средно по 250 пъти в годината ги трещят мълниеносни дъждове.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини