От х:

Днес в x:

Насилие по време на раждане

В болницата жените не трябва да губят човешките си права и достойнство. Раждане под вода в Бразилия

На 28-ми май, акти­висти и защит­ници на жен­с­ките права от цял свят се моби­ли­зи­рат за чес­т­ва­нето на Меж­ду­на­род­ния ден за дейс­т­вие по отно­ше­ние на жен­с­кото здраве. Акти­вис­тите нас­то­я­ват за включ­ва­нето в прог­ра­мата за раз­ви­тие след 2015 година на сек­су­ални и реп­ро­дук­тивни права и здраве, които са холис­тични и бази­рани на човеш­ките права.

Кам­па­ни­ята се чества за първи път на 28-ми май 1987 година от  акти­висти за женски права по време на чет­вър­тата Меж­ду­на­родна  среща за женски права, която се про­вежда в Коста Рика. Тази година  в кам­па­ни­ята учас­т­ват над 50 меж­ду­на­родни, реги­о­нални  и наци­о­нални организации.

Неп­ра­ви­тел­с­т­ве­ната орга­ни­за­ция "Родилница" се включва  в кам­па­ни­ята с иска­нето жен­с­ките права по време на раж­дане да се  вклю­чат в прог­ра­мата за раз­ви­тие след 2015 година.

Жените не трябва да губят човеш­ките си права и дос­тойн­с­тво прек­рач­вайки прага на бол­ни­цата. Жените трябва да бъдат обс­луж­вани с ува­же­ние на рож­де­ния ден на детето си и да си спом­нят този ден с уми­ле­ние, а не да плачат всяка година, като си спом­нят наси­ли­ето, което са пре­жи­вели.

Жените имат право на най-високо дос­ти­жи­мите здравни грижи и това включва грижи, които са холис­тични, осно­ва­ват се на дока­за­тел­с­т­вата и вземат пред­вид тех­ните човешки права.

От "Родилница" призовават бъл­гар­с­кото пра­ви­тел­с­тво и минис­търа на здра­ве­о­паз­ва­нето да заемат ясна пози­ция против наси­ли­ето над жени по време на раж­дане и да вземат всички нужни мерки за него­вото премахване.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини