От х:

Днес в x:

15 °C

Турция да изпълни решенията на съда, призова председателят на ЕСПЧ

Председателят на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ/ Роберт Спано призова Анкара да изпълни решенията на съда, предаде АФП. Спано отправи този призив по време на посещение в Турция, която предизвиква критики заради нарушения на човешките права.

По време на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган председателят на ЕСПЧ Роберт Спано е припомнил "задължението на държавите да изпълняват решенията на съда", посочи ЕСПЧ в Туитър.

Правозащитници критикуват Турция, че пренебрегва решенията на ЕСПЧ в редица политически съдебни случаи, специално при този за Осман Кавала, турски меценат, държан в затвора по обвинение в "опит за сваляне на правителството", или за Селяхаттин Демирташ, кюрдски лидер, изпратен затвора по обвинение в "тероризъм".

Осман Кавала се намира в затвора от близо три години въпреки искане на ЕСПЧ за неговото освобождаване и оправдателна присъда от турски съд.

Селяхаттин Демирташ е в затвора от близо четири години, а ЕСПЧ поиска неговото освобождаване през 2018 г.

Анкара обосновава задържането на двамата в затвора с повдигане на нови обвинения.
При срещата с Ердоган председателят на ЕСПЧ е подчертал важността на независимостта на съдебната власт и свободата на словото, според съобщение, публикувано от ЕСПЧ.

Спано, който оглави ЕСПЧ през май, се очаква да бъде удостоен в петък с титлата почетен доктор на Истанбулския университет.

Новината за това предизвика критики, тъй като хиляди университетски преподаватели бяха засегнати от вълната на репресии, последвали опита за преврат през 2016 г.

"Не знам в каква степен е радостно да станеш почетен член на една институция, която е осъдила стотици университетски преподаватели на безработица и бедност, уволнявайки ги несправедливо", посочи в открито писмо до Спано Мехмет Алтан, писател и университетски преподавател.

Алтан, който бе обвинен за участие в опита за преврат и прекара в затвора близо две години, не можа да възвърне поста си в университета, въпреки че беше оправдан.

Емма Синклер-Уеб, директор на "Хюман райтс уоч" в Турция, изрази "изумлението" си, че Спано е приел този почетен докторат.

Турция е начело на страните, извършили най-много нарушения от създаването на ЕСПЧ през 1956 г., с 3224 осъдителни решения на ЕСПЧ.

След опита за преврат през 2016 г. много журналисти, университетски преподаватели, активисти и опозиционери бяха арестувани, а много медии бяха закрити.

Сега 92 журналисти се намират в турски затвори, според Платформата за независима журналистика.

"Посещение при подобни обстоятелства, насочено единствено към държавните институции, може да означава, че Вие толерирате това, което става в Турция", изтъкна Асоциацията за правата на човека в отворено писмо до Спано.

Той се очаква да се срещне в петък и събота с представители на турското гражданско общество, включително с председателя на Истанбулската адвокатска колегия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини