От х:

Днес в x:

Над 1000 покойници поискали референдум

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие ще проверява дали на евровота са пуснати бюлетини от името на мъртъвци, непълнолетни и други лица, които според Изборния кодекс нямат право на вот. Това става ясно от решение на ЦИК, с което ГРАО се натоварва с този ангажимент. Експертите в дирекцията ще въвеждат ЕГН-тата на гласувалите в страната и чужбина и по тях ще проверяват дали човекът не е починал до изборния ден, дали е пълнолетен и дали не е осъден или поставен под запрещение. Освен това ще се следи и за двойно гласуване – у нас и зад граница, от едно и също лице. След установяване на нарушенията ГРАО ще ги събере в общ списък, който ще предостави на ЦИК за корекция на резултатите.
Междувременно пък стана ясно, че внесената в парламента подписка за референдум за изборните правила не съдържа необходимите 500 000 коректни парафа, които да задължат Народното събрание да вземе решение за провеждане на допитването. Проверката на ГРАО показала, че от подадените данни за над 560 000 избиратели, включили се в инициативата, 108 000 се оказали некоректни. Сред тях например има подписани 1082-ма покойници, 108 поставени под запрещение и над 63 000 със сбъркано ЕГН. Данните на още над 17 000 души пък били вписани по два пъти, за да набъбне бройката.
При този резултат от проверката на ГРАО депутатите са длъжни да обсъдят в пленарната зала дали да се проведе референдум, но няма да са задължени да излязат с положително становище.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини