От х:

Днес в x:

Нещата, за които не послушахме майките си

Мнозинството от хората дължат много на своите майки, но е факт че много от нас са пренебрегвали съветите им, когато са били по-малки.

Младите хора имат склонност да се подиграват на мъдростта на по-възрастните и най-често се учат на принципа проба-грешка. Ако подрастващите слушаха уроците за живот на своите родители, те нямаше да навлизат в света на възрастните по трудния начин, сблъсквайки се със суровата реалност фронтално.

Ето и кои са нещата, за които повечето от нас не са послушали предупрежденията на своите майки:

- Няма такова нещо като безплатен обяд

Макар че този майчин съвет звучи леко цинично, факт е че измамата е навсякъде около нас и когато нещо изглежда прекалено хубаво, за да е хубаво, ние трябва да бъдем нащрек. Когато някой ви дава някаква хубава възможност, замислете се какво ще ви струва това. Дали няма някаква уловка?

- Нищо хубаво не се случва в два часа през нощта

Майките неслучайно налагат вечерен час на децата си, а те от своя страна се бунтуват. Факт е обаче, че майките не са невротични, а наистина много неприятности се случват точно в малките часове на нощта (престъпления, арести, рисков секс, алкохолни ексцесии и друг вид грешки).

- Външният вид не е всичко

Без значение колко пъти майка ви ви е казала това, вие сигурно сте отказали да ѝ повярвате. След време обаче почти всички осъзнаваме, че щастието ни обикновено не зависи от визията ни. Колкото по-рано осъзнаем истината в този урок, толкова по-бързо ще започнем да се чувстваме уютно в кожата си и по-скоро ще намерим истинското щастие.

- Да бъдеш добър човек си заслужава

Придържайте се към морала, на който са ви възпитавали вашите родители. Той ще ви отведе там, където искате да бъдете, дори това да отнеме повече време. Не се потапяйте в света на лъжите и интригите, защото последиците почти никога не си струват.

- Истината винаги излиза наяве

На човек му отнема доста време докато разбере, че в поговорката „на лъжата краката са къси“ има много истина. Безброй пъти нашите лъжи са имали обратен ефект върху живота ни и в крайна сметка нещата са ставали по-зле, отколкото ако просто бяхме казали истината. Това е един урок, който всяка майка дава на детето си, но понякога хората го усвояват чак в зряла възраст.

- Здравето е най-важно

За подрастващите хора животът тепърва предстои и те не мислят за здравето си, а го приемат за даденост. Колкото по-бързо човек повярва на майка си, че трябва да се грижи за здравето си, толкова по-добре за него.

- Търпението е добродетел

Малките деца и тийнейджърите не умеят да чакат, а искат всичко да им се случва на секундата. За добрите неща обаче, човек трябва да положи усилия и накрая винаги е възнаграден от живота. Нетърпеливите избухвания са характерни за по-младите индивиди, които постепенно се учат, че търпението е едно от най-добрите качества.

- Човек не трябва да изгаря мостовете зад себе си

Не късайте връзка със старите си приятели, само защото вече имате нов, по-атрактивен кръг от познати. Майките знаят добре това и ни предупреждават, но за съжаление ние не ги слушаме, а го разбираме от собствен опит. Не позволявайте в яда си да реагирате грубо и арогантно и да съсипете отношенията си с хора, които могат да се окажат важни след години в живота ви. Най-добре простете и забравете, а не задържайте яд и горчивина в душата си.

- Добрите маниери са от значение

Майките учат децата си на добри маниери, но в пубертета те не са много склонни да попиват тези съвети. В последствие всички ние разбираме, че липсата на добри маниери е отблъскваща и че когато някой пропусне да ни благодари, когато забрави да ни поздрави или да ни задържи вратата, подсъзнателно ние го осъждаме.

- Парите не могат да ни купят щастие

Просто защото някои хора имат повече пари от нас, това не означава, че те са по-щастливи. Много по-вероятно е техният живот да е пълен с повече завист, интриги, самота и фалшиви отношения, отколкото нашият, макар и по-скромен живот.

- Човек трябва да бъде верен на себе си

На човек му отнема няколко болезнени години в юношеството, за да осъзнае, че копията са по-лоши от оригинала. Когато нашите майки искат от нас да се държим естествено и да се обличаме така, както ни харесва, ние не сме склонни да ги слушаме. Години по-късно, осъзнаваме, че уникалността е по-уважавана в този свят, в сравнение с имитацията

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини