От х:

Днес в x:

Безплатен обяд за военни ветерани срещу червен талон

Ветерани, военноинвалиди,офицери и сержанти от резерва от региона на Хасково ще получават безплатен топъл обяд в гарнизонния военен стол. Социалната военна трапезария откри днес лично министърът на отбраната Ангел Найденов. Тя е 25-ата поредна в страната, финансирана от военното ведомство.

В цялата страна се хранят общо 1000 души, а в Хасково подпомагането е за 30 бивши военни. „Дължим признание и уважение към хората, свързали живота си с армията в служба на отечеството. Тази трапезария е жест към онези, които сега изпитват затруднения“, каза при откриването Найденов. Той раздаде на всички, които ще ползват социалната услуга червени карти.

Министърът съобщи, че в средата на май храната във военните трапезарии ще бъде повишена с още един лев, за да е по-качествена. След откриването министър Найденов коментира и работата по оградата на турско-българската граница. Той обясни, че до момента са готови 8 км. от общо предвидените 30 км. работата е в един от най-пресечните и трудни терени, а освен това има леко забавяне заради лошите метеорологични условия напоследък.

Издигането на оградата започна в началото на март и трябва да завърши през юни. Въпреки заявката на министъра, че засега няма притеснение за спазването на крайния срок, простите сметки показват, че ако за 2,5 м. са изградени 8 км., малко трудно ще бъде заграден останалия терен от 22 км. за няколко седмици.

Министър Найденов обяви още, че на предстоящото изнесено заседание на МС във Варна ще бъдат разгледани и предложенията за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните. На практика ще се разширят преференциите - безплатни лекарства, безплатно пътуване на инвалиди с над 90% и придружителите им. Освен това за първи път ще има прием във ВУЗ на техни близки и наследници с преференции.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини