От х:

Днес в x:

Министър Янев: Има риск от струпване на автобуси по границата за изборите

Има риск преди самите избори и в изборния ден да има струпване на автобуси на границата с желаещи да гласуват и възможна активация на мигрантския поток.

Това заяви след заседанието на Министерския съвет служебният зам.министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев.

Той каза, че евентуални призиви на различни политици да се затвори границата, да се намаляват права на отделни хора, да се намалява броят на изборни секции, биха били нарушение на закона и на Избирателния кодекс.

"Взети са мерки, различните органи са в готовност да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи", увери министърът, но каза, че правителството не би искало да ги коментира в дълбочина.

Във връзка с разговорите през миналата седмица във МВнР с посланика на Турция заради агитация в полза на ДОСТ, той заяви, че правителството има уверението на турската страна, че ще бъдат спазени всички условия за спокойно протичане на изборния процес и спазването на българското законодателство.

Янев посочи, че случаят, за който е бил викан посланикът в МвНР, не се е повторил и не може да се говори за рецидив. Той определи за правилно решението на ВАС, който потвърди спирането на предизборен клип, за който беше сезиран СЕМ.

"Всички български граждани у нас и по света имат равно и гарантирано право на вот. Всички усилия на правителството и другите органи на изпълнителната власт ще бъдат насочени именно в регламентиране и осигуряване на това равно избирателно право", подчерта Янев, цитиран от БТА.

По думите на министъра всички ангажименти във връзка с изборите се изпълняват по план от Координационния механизъм, който са създали МС, ЦИК и органите на местната власт, ангажирани с подготовката на изборите.

Той акцентира на подадените заявления за гласуване в чужбина. Техният брой е по-голям, отколкото подадените заявления за президентските избори в края на миналата година.

Според изборния кодекс гласуването в чужбина се осъществява и без предварително подадена декларация, което създава възможност активността на вота да е по-голяма и да има известно напрежение по отношение на необходимостта да се удължи времето за гласуване в определени секции, посочи министър Янев.

Опашки са възможни във Великобритания - Лондон, в Турция и в Германия. В тази връзка са проведени разговори с ЦИК, за да може да бъде направена по-добра организация, отчитайки тези подробности.

Има и възможност да бъдат командировани допълнителни служители под егидата на МВнР, които да помагат потенциалното натрупване да бъде преодоляно, посочи министърът.

В деня на избора организацията е добре разписана, за да може да се реагира на всички сигнали и нарушения, независимо от кого и откъде са подадени. Разчитаме на активността на медиите за сигнали за нередности, заяви министър Янев и призова за медийна коректност.

По въпроса за риска от хакерски атаки са предприети съответните мерки, каза министърът. Имаме готовност по няколко направления, задействан е механизъм за киберсигурност, който е под егидата на МС със съответни ведомства.

Там, където е необходимо ще има пренос на данни между районните избирателни комисии и ЦИК, така че там имаме пълна готовност да решим вероятните възможни проблеми, каза Янев.

Премиерът Герджиков лично се е ангажирал и прави проверка на подготовката на изборите. Вече е направил такава проверка в Русе, предстоят срещи в областите Благоевград и Велико Търново. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини