От х:

Днес в x:

Кавгите у дома могат да ви убият, твърдят датски учени

Честите кавги с родителите, брачната половинка или други близки роднини у дома могат значително да повишат риска от преждевременна смърт в средна възраст. Това показват резултатите от изследване на датски учени от университета в Копенхаген, публикувано в „Журнал за епидемиология и обществено здраве", изнесено от БиБиСи.

Скандалите влияят най-пагубно предимно на мъжете и на онези, които не ходят на работа, посочва изследването. „Мъжете реагират на стресови ситуации с повишено ниво на кортизола и високо кръвно налягане, което може да увеличи вредните последствия за здравето им", твърдят учените.

Проблемите и нуждите на близките роднини също „допринасят" за два до три пъти по-висока смъртност в семейството.

В тези случаи характерът на човека и способността му да се справя в стресови ситуации се оказват решаващи за намирането на благоприятен изход на проблемите у дома, сочи проучването.

Хората, склонни към тревожност и имащи високи очаквания от партньора и децата си, както и онези, които често спорят с роднините си, попадат в групата, застрашена от сърдечни заболявания и удари, посочват учените.

Предходни изследвания по подобни проблеми доказват, че общуването с приятели и поддържането на богат социален живот имат положителен ефект върху здравето и отношенията в семейството.

Източник: http://inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини