От х:

Днес в x:

Президентът: Армията никога не е предавала народа си

Президентът Росен Плевнелиев заяви в словото си на военния парад в Деня на храбростта, че народът винаги е вярвал в армията, защото тя никога не го е предавала.
По думите на държавния глава, днешният празник е ден с непреходно значение, който ни зарежда с национална гордост и самочувствие, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

"В историята ни има достатъчно примери за това как народ и армия заедно са отстоявали правото за самостоятелно съществуване на българската държава. На Гергьовден коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини, те отдадоха живота си през войните за правото на независимост, обединение и национално самоопределение на България", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че армията ни изпълнява достойно конституционните си задължения в системата за сигурност на страната и съюзническите си отговорности по колективната сигурност в НАТО и ЕС.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните няколко години значително нараснаха изискванията към Въоръжените сили, а бюджетът за отбрана и за придобиване на нови способности е недостатъчен.

"Независимо от това процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори и да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност", каза президентът и допълни, че целта е изграждане на модерна, мобилна и боеспособна Българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО.

Президентът Плевнелиев посочи още, че събитията в Украйна потвърждават колко важно е истинското съюзничество, базирано на ценности - демокрация, уважаване правата и достойнството на всеки гражданин, човешка свобода и върховенство на закона.

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона", коментира държавният глава.

След словото му, на площад "Княз Александър Първи" прозвуча националният химн и започна военният парад, в който участват около 800 военнослужещи.

По-рано патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Той поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена, предаде БТА.

В словото си патриархът посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на Родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи", каза патриархът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини