От х:

Днес в x:

Нека обсъдим приемане на натовски сили, предложи Тодор Тагарев

Тодор Тагарев, служебен министър на отбраната от правителството на Марин Райков, коментира в ефира на БНТ като очаквано посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен, който тази вечер трябва да посети страната ни. Въпреки това той не изключинапрегнатата обстановка около Украйна също да допринася за идването на Расмунсен, тъй като към момента НАТО търси рационализиран отговор на Източната криза.

По думите на Тагарев, към момента страната ни трябва да обсъди необходимостта от разполагането на допълнителни активи на съюзници на наша територия. Той припомни, че според министъра на отбраната Ангел Найденов няма потребност от сили на НАТО на наша територия. Въпреки това Тагарев изтъкна, че при възникване на такава потребност, военни сили ще бъдат изпратени, както бе направено в Литва, Латвия и Естония. Бившият служебен министър добави още, че в наш интерес е НАТО да подходи за решаване на кризата.

Военният експерт изтъкна, че съществува необходимост от спешно модернизиране на българската армия и подмяна на руската военна техника, тъй като ситуацията е променена и Москва вече се разглежда като противник.

Трябват ни нови самолети, заяви Тагарев и лансира тезата, че страната ни не може да разчита на ненадежден и агресивен партньор, имайки предвид именно Руската федерация. Според него поради тази причина трябва да търсим възможност за постигане на независимост от Кремъл - енергийна и всякаква друга - вместо да задълбочаваме сега съществуващата.

Трябваше тези съображения да бъдат взети предвид поради недостатъчно финансиране за превъоръжаване на армията. В предходните години това не беше проблем, тъй като тогава НАТО не разглеждаше Русия като противник, но сега нещата се променят, каза още той.

Тагарев поясни, че в момента тече стратегически преглед на отбраната, който трябва да се проведе много бързо. „Има нови задачи, които трябва да се решават в нова среда. Трябва ни финансиране на въоръжените сили, което се покрива с това от периода 2007 - 2008 г. - това е предложение, което трябва да бъде разгледано от Народното събрание", каза още той.

В заключение министърът от 88-то служебно правителство подчерта, че страната ни се намира в изключително нестабилна международна обстановката, в която не може да бъде предвиден изхода от случващото се в Украйна.
Той припомни, че Русия вече заявява интерес и към Приднестровието, което според него би било твърде близко присъствие на страна-противник на НАТО до държавните ни граници. Въпреки това Тагарев бе категоричен, че не би трябвало да вземаме участие при едно евентуално увеличаване на натовските войски в Източна Европа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини