От х:

Днес в x:

Стотици дежурят на барикадите в Югоизточна Украйна

Стотици дежурят на барикадите в Донецк и Луганск в очакване на щурм от силите за сигурност. САЩ призоваха за общонационален украински диалог.Вчера бе даден 48-часов ултиматум от украинските власти към проруските демонстранти, окупирали държавни сгради в Луганск и Донецк с искане зафедерализация на Украйна. Демонстрантите, по някои оценки над 1500 само в Луганск, много от тях с качулки или маски, издигнаха барикади с автомобилни гуми, дървени щайги и чували с пясък и приготвят коктейли "Молотов". Някои от тях държат автомати "Калашников".

Външният министър на Украйна Арсен Аваков каза, че "има два варианта, два полюса" на решение на проблема - "политическо уреждане и силово".

"Готови сме и на едното, и на другото. Въпросът е само, че според мен, всичко трябва да става така, както стана в Харков", уточни той.
В Харков, ден по-рано, след акция на спецчасти без проливане на кръв бе освободена сградата на областната администрация и бяха задържани 70 души.

Окупаторите апелираха за помощ към руския президент Владимир Путин и за позволение областите (Луганска и Донецка) да се присъединят към Русия.

Ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери проведоха в рамките на часове втори телефонен разговор.
В него Кери заяви, че САЩ "ще използват влиянието си върху властите в Киев, за да ги призоват към украински общонационален диалог с цел нормализиране на ситуацията в Югоизточна Украйна".

"Ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия и САЩ се съгласиха, че напредък в това направление би повлиял благоприятно за свикването на среща във формат Русия-САЩ-ЕС с участието на представители на Украйна", посочи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

Срещата се очаква да се проведе следващата седмица в европейска страна, но не в Брюксел.

По-рано Лавров и Кери проведоха още един телефонен разговор, в който призоваха за отказ от употреба на сила в югоизточната част на Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини