От х:

Днес в x:

По 3 лева за кило от най-скъпия тютюн

По 3 лева на килог­рам ще е субсидията за най-качествения ориенталски тютюн тип "Басми". Това съоб­щиха от земеделско­то министерство, ко­ето  разпредели те­зи дни субсидиите за тютюна за тазгодишната реколта.

3 лева ще се платят обаче на стопаните, които предадат до 2 тона тютюн. Ако об­щата им реколта е по-голяма, размерът на субсидията пада до 2,04 лв. на килограм.

Земеделците, отг­леждащи сортове ка­то "Бърлей" и "Каба Кулак", ще получават съответно по 1,17 лв. и 1,60 лв. за килограм. Най-ниска ще е по­мощта за сортова група "Виржиния" - по 93 стотинки на килог­рам. Очаква се субси­диите да бъдат раз­дадени на всички про­изводители до края на този месец.

Тази година общата субсидия за тютюн е 100 млн. лв. За сравнение субсидиите за ре­колта 2012 г. бяха 84 млн. лв., а година по- рано - 74 млн. лв.

От ведомството на Димитър Греков уточ­няват, че тепърва предстоят промени в Закона за тютюна, с които ще се прави из­цяло нов регистър на тютюнопроизводите­лите. От 1 април всич­ки земеделци могат да подадат заявления за включване в този ре­гистър в общинските служби земеделие и го­ри.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини