От х:

Днес в x:

След ваксина: 12 години ад за майка и дете

Антони не пожела да си покаже лицето, тъй като предполага, че връстниците му пак ще се подиграват

Самотна майка, при това онкоболна, вече 12 г. изживява истински ад с детето си след имунизации. Още когато синът й Антони е на 7 месеца, са му поставени две ваксини – за полиомиелит и хепатит Б. Оттогава започват мъките и за детето, и за майка му Гичка Йорданова.

Датата беше 15 май 2002 г., спомня си тя. В резултат на ваксините детето направило реакция – вдигнало 41 градуса температура и започнало зловонно изхождане. Майката завела детето на лекар и обяснила проблема. Медикът казал, че е възможно по това време да е имало някакъв грип.

Оказало се, че не е това.

По-късно малкият Антони е приет в инфекциозно отделение и се разбира, че в резултат на ваксините е получил редица заболявания. След имунизациите са отключени неспецифичен ентероколит, алергия и детето можело да приема само диетични храни – без глутен. Оказало се, че има и ензимна недостатъчност, поради което се наложило да си ги набавя изкуствено. Тогава започнало и лечение, за да може да расте и да се развива, тъй като изоставало в тегло и височина. Развитието му се забавило с години. Започнало да приема протеини и едва когато навършило 3 г. и 8 м. започнало да израства. Но въпреки това било съвсем дребно в сравнение с връстниците си. В продължение на години майката возила детето в количка, тъй като бързо се изморявало.

Антони ходил с памперси допреди година, вече 11-годишен, от което се срамувал, тъй като многократно е ставал обект на подигравки от връстниците си. „Въпреки това обича децата, излиза и играе с тях“, разказва майка му. Още от първи клас Антони посещава училище в индивидуална форма на обучение. Вече е в шести и продължава учебните занимания по същия начин. „Сега слуша учителите, понякога има пререкания, но все още у Антони на моменти има агресия, поведението му е неконтролируемо. Но вече е много различен отпреди“, допълва майка му.

През 2002 г. момчето е освидетелствано с 95% от ТЕЛК и оттогава винаги е с придружител, а м. г. получил 60%. Лекарите вдъхнали надежда и казали, че през пубертета ще преодолее тези заболявания, тъй като са придобити чрез имунизациите, които са отключили заболяванията.

„Искам да го видя здрав“, мечтае майката.

През 2009 г. неволите за майката не свършват - открили й рак и сега самата тя ходи на лечение. Но дори това не я сломява и жената се бори, тъй като обича живота, а и мисията й е да се грижи за сина си.

„Днес е хубав, много хубав. Но през тези 12 г. ни бяха необходими много любов, много търпение, за да израсне“. През цялото време майката е неотлъчно до него и го обгрижвала, тъй като не можела да го остави на ясла или на детска градина. Издържат се с неговите помощи, които с детските са 340 лв., а пенсията на майката е 127 лв. Всичките пари обаче отиват за лекарства и храна на детето, тъй като то все още приема диетична храна. „Добре, че има добри хора, които ни помагат финансово, за да оцеляваме“, признава Гичка.

За причиненото на Антони Гичка е простила на всички. Тя се радва, че има лекари, които поправят грешките на други лекари. Видяла съпричастност и помощ от много доктори, които помогнали детето й да оздравее. Гичка иска единствено да няма други увредени от имунизациите деца, макар че тя самата знае за десетки такива. По-лошото е, че има и смъртни случаи. Дори и сега не е против ваксините, смята че са необходими, но настоява лекарите първо да изследват децата дали ще могат да ги понесат.

Интервю с майката гледайте довечера в новините на eTV от 19:30, 21 и 23 ч. и след новините в рубриката "Актуално интервю"!

 

Анета Кутелова

Гичка Господинова иска да види сина си здрав
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини