От х:

Днес в x:

СЕМ моли да няма дамски превръзки във вечерните реклами

Съветът за електронни медии излезе с официално становище, в което се посочва, че всички телезионни реклами, които показват продукти, предназначени за решаването на физиологични и хигиенни проблеми, залагащи на директни и натуралистични внушения, трябва да бъдат ограничени за излъчване в определен промеждутък от време. Решението е било взето вчера (25 март), на редовното заседание на СЕМ.

Това са реклами, които имат психологическо въздействие върху телевизионните зрители, в това число пряко влизат: като дамски превръзки, почистващи препарати, лекарствени средства срещу гъбички, цистит, простатит, пърхут, диария и пр.

Повод за обсъждането са множеството писма, сигнали и жалби от зрители, които възразяват остро срещу медийното планиране на тези реклами във време, в което българското семейство традиционно се храни.

СЕМ отчита важната роля на рекламния бранш за медиите, но прие, че едва ли е и в негова полза, ако рекламните послания създават дискомфорт и се разминават със стереотипите и очакванията на аудиторията. В този смисъл потребителите на телевизионно съдържание се нуждаят от допълнителна защита. Тя обаче не може да дойде по пътя на регулацията, тъй като не е предвидена в Закона за радиото и телевизията, а само по пътя на саморегулацията.

Уверени сме в общото ни желание – и с доставчиците на медийни услуги, и с Националния съвет по саморегулация - да обитаваме един по-красив и по-етичен екранен свят.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини