От х:

Днес в x:

Рехав протест в Харманли, едва двайсетина под знамената

Едва 20-тина се събраха за днешния протест срещу бежанския лагер в Харманли. Въпреки пристигналите в знак на подкрепа няколко души от Свиленград и Пловдив, под знамената се събраха шепа хора. Забелязваше се и партийно присъствие – хора от Барековата „България без цензура”, както и представителни на националистически формации.

„Няма да върнем никого. Всеки може да дойде да ни подкрепи”, обясни говорителят на Фейсбук групата, организатор на протеста – Петя Георгиева.

Протестиращите бяха написали исканията си, а преводът им на английски бе размножен в няколко екземпляра, предназначени за бежанците. „Искаме да видят, че не сме срещу тях. Ние настояваме за правила, имаме и няколко конкретни искания – броят на бежанците в харманлийския лагер да не надвишава 1300 души, да има открит и закрит сектор, околността да бъде осветена, както и настанените в центъра да нямат право да го напускат след 21.30 часа”, обясни Петя Георгиева. Основното, на което държат протестиращите харманлийци, е в свободния сектор на лагера да се настаняват само проучени бежанци, влезли легално в страната, за които е сигурно, че не са ислямски фундаметалисти, наркотрафиканти или трафиканти на хора.

Въпреки малобройността си, протестиращите направиха шествие до лагера в бившите казарми. Те бяха плътно охранявани от полицията, а движението по Е-80 бе отбито само в едното платно.

Пред лагера исканията им бяха прочетени по мегафона, след което копията на английски бяха връчени на охраната, за да ги предадат на бежанците.

Тодор Кръшков

Говорителката на протеста Петя Георгиева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини