От х:

Днес в x:

Варицела плъзна в 3 градини и 3 училища

В 17 ОДЗ са разпоредени карантинни мерки, потвърди директорката Венета Тенчева/вдясно/

Дребната шарка от типа на варицела вече плъзна по хасковските детски градини и училища. Сезонността на заболяването съвпада с ранната пролет и бумът не е изненадващ, но случаите в детските заведения гарантират разпространението на инфекцията. Болни са деца в ОДЗ 17 „Иглика“ в кв. Каменни, ОДЗ 18 „8-ми март“ на Кенана и ОДЗ №5 „Пинокио“ в кв. Хисаря. Случаите засега са единични, няма повече от 5 заразени деца от група. В тях е въведена карантина и не се допуска прием на деца, отсъствали преди установяването на болестта.


По-притеснителното е, че случаи на варицела има и в 3 училища, включително и СОУ. Засегнати са „Любен Каравелов“, „Иван Рилски“ и „Паисий Хилендарски“. Шарката се прекарва много по-лесно и без последствия от малки деца, но големите, особено влезлите в пубертета, са застрашени от усложнения от рода на Херпес Зостер и макар и много рядко - възпаление на бъбреците /нефрит/ и възпаление на мозъка /енцефалит/.

Според бюлетина на РЗИ случаите на варицела за последната седмица са цели 44, което е точно половината от всички заболели през февруари. Въпреки нарастването на заболеваемостта, стойностите са в пъти по-ниски от миналата година по същото време, когато бяхме в предепидемична ситуация. Спрямо 89-те случая на варицела през януари 2014-та, през предходната 2013-та са били регистрирани цели 216. За февруари т. г. има отчетени 89 болни, срещу 133 през 2013 г.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини