От х:

Днес в x:

Киев одобри частична мобилизация, оставя военни в Крим

Киев одобри частична мобилизация заради "намесата на Русия във вътрешните дела на страната". Военният министър обяви, че украинските военни остават в Крим.

С решението на Върховната Рада на Украйна се мобилизират 40 000 души от резерва - 20 000 в армията и 20 000 в новосъздадената Национална гвардия. 

275 депутати подкрепиха поисканата от и.д. президент Олександър Турчинов мобилизация поради "влошаването на политическата ситуация в страната и намесата на Русия във вътрешните дела на Украйна", съобщи АФП, цитирана от БТА.

33 депутати не участваха в гласуването, гласове "против" нямаше.

Решението за частична мобилизация бе взето преди дни от Украинския Съвет за национална сигурност. Тогава бе обявено, че ще бъдат мобилизирани само отслужили вече доброволци. 

Турчинов определи референдума в Крим за присъединяване към Русия като голям фарс.

Вчера 96.77% от гласувалите в Крим одобриха присъединяването на автономията към Русия, а днес Кримският парламент гласува единодушно постановление за независимост на автономната република и присъединяването й към Руската федерация.

"Русия се опитва да прикрие агресията си в Крим с един голям фарс, наречен референдум, който никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят", заяви Олександър Турчинов пред депутатите.

Военният министър на Украйна Игор Тенюх пък обяви на пресконференция, че украинските военнослужещи, които са разположени в Крим, ще останат там.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини