От х:

Днес в x:

Крим се обяви за независима суверенна държава

Крим бе обявен за независима суверенна държава – Република Крим, а парламентът гласува единодушно присъединяване на региона към Русия, съобщи сайтът на официалната власт в автономната територия.Поискано бе и признание от всички страни в ООН. "Република Крим призовава Организацията на обединените нации и всички страни по света да я признаят за независима държава", гласи документ, одобрен в понеделник от парламента.

"Република Крим възнамерява да изгради отношенията си с другите държави въз основа на равенство, мир, взаимно добросъседско сътрудничество и други общоприети принципи на политическото, икономическото и културното сътрудничество между държавите", се казва още в документа.

Заявено бе още, че всички държавни собствености на Украйна на полуострова ще бъдат национализирани. Агенция Интерфакс цитира ръководител на кримския парламент, според когото украинските военни части в региона ще бъдат разпуснати.

Действията бяха предприети след обявяването на официалните резултати от проведения в неделя референдум: 96,77% от гражданите на Крим гласуваха „за” преминаването към руска територия. Избирателната активност бе 83,1%.

Междувременно украинският парламент одобри частична мобилизация заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна".

Не международно ниво британският външен министър Уилям Хейг заяви увереност, че Европейският съюз ще задвижи и засили натиска върху Русия чрез налагане на санкции на хората, свързани с отделянето на полуострова.

Източник: http://btvnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини