От х:

Днес в x:

Отбелязваме Международния ден на жената

8-ми март - Международният ден на жената. На този ден се отбелязват политическите, икономическите и обществените постижения на жените по света.

Първоначално празникът възниква като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на голяма част от страните по света.

Международният ден на жената е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година.

Празникът се ражда след първата мащабна демонстрация на жени работнички от 8 март 1857 г., проведена в Ню Йорк. В този ден шивачки от текстилни предприятия излизат на протест, недоволни от условията на труд и ниското заплащане. По време на демонстрацията жените са разпръснати от полицията. Две години след тези събития работничките създават своя първи синдикат.

Следващите по-големи женски работнически протести са от 1908 г., когато е организирано шествие през Ню Йорк с искане за по-кратък работен ден, по-високо заплащане и получаване на права за гласуване. Две години по-късно на първата Международна конференция на жените се взема решение да се празнува Ден на жената. Само година след това, през 1911 г., празникът е отбелязан от над 1 млн. души, като с течение на времето той успешно се популяризира все повече и повече.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини