От х:

Днес в x:

Милионният комплекс в Болярово готов, чака се министър да открива

Командният център на новия комплекс


Новият лъчетерапевтичен комплекс в Болярово вече е напълно изграден и оборудван със животоспасяващата апаратура за лечение на онкозаболявания, убеди се Haskovo.net. Комплексът е разположен точно до сградите на съществуващите Психо, Белодробен и вече бившия Кожен диспансер.

Проектът за лъчетерапевтичния комплекс бе приключен за малко повече от година по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС с финансиране от 6.5 млн лв, 20 % от които финансиране от община Хасково. С крупната сума бяха закупени липсващи до момента в Хасково апарати като кобалтов излъчвател „Терабалт АС S80” скенер “Филипс“ за 16 срези, съвременен мамограф и друга диагностична апаратура. Основно внимание е отделено на мястото за облъчвания, така наречения бункер, който е здраво защитен срещу радиацията използвана за лекуване на ракови заболявания.

Наличието на този комплекс ще дава шанс за живот на онкоболните от хасковска и кърджалийска област, които досега трябваше да търсят спасение в други и доста по-далечни дестинации. Кобалтовият излъчвател лекува дълбоко разположени туморни процеси, като зловещите карцином на белия дроб, рак на шийката на матката, простата и други злокачествени формации, които до момента не можеха да бъдат обслужвани в хасковската Специализирана онкоболница. Използваният там апарат Дълмей можеше да въздейства само върху полудълбоки и повърхностни образувания, обясни физикът към комплекса Златка Митева. Според нея предимството на Терабалт е, че лъчевите полета могат да бъдат геометрично формирани за въздействие точно върху поразените участъци, а дълбочинната доза на лъчението – прецизно моделирана и разпределена. Казано на прост език-вредната иначе радиация ще се насочва точно върху рака, като въздействието върху съседните здрави тъкани ще бъде сведено до минимум. Това е и един от съществените недостатъци на лъчетерапията - че освен болни, се засягат и умъртвяват здрави тъкани.

Началник на отделението ще бъде д-р Анелия Павлова, там ще работи и д-р Живко Филев. Със заработването на комплекса цялата лъчева техника в Онкото, в двора на МБАЛ ще бъде изнесена в Болярово. Звеното ще бъде под началството на сегашния шеф на СБАЛ д-р Венко Балабанов. Дори и той обаче не знаеше датата на откриване на комплекса, въпреки че той е завършен още на 30 януари. Според непотвърдена информация става дума за 28-ми март, но датата е обвързана с идването на министър, който тържествено да пререже лентата.

Г. Христов

Сърцето на комплекса-кобалтовия излъчвател
Новият скенер Филипс
Бункерът е залепен за сградата на диспансерите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини