От х:

Днес в x:

Петков: Ако няма партийни субсидии, ще има черни каси

"Спирането на субсидии ще бъде едно крайно решение, което по същество ще стимулира възникването на черни каси в политическото финансиране”. Това коментира по Нова телевизия Румен Петков, бивш депутат от БСП и настоящ функционер на АБВ, по повод идеята за провеждане на референдум за това дали да има държавни субсидии за партиите.

Според него БСП се е изложила с референдума за АЕЦ „Белене“.

„Ние показахме на хората, че има по-лошо от това да не свикаш референдум – да свикаш референдум и после да не направиш нищо, за да защитиш резултата от референдума. Тоест казахме на хората: „Ние можем да ви употребим да гласувате“, защото гласувайки сега на референдума, ние ще ги мобилизираме да гласуват утре за нас на изборите, от което, разбира се, няма да последва нищо. Иначе размиването на нещата, ще доведе до нова порция отвращение от политиката в българските граждани”, коментира още той.

В същото време до момента са събрани 14 000 подписа за провеждане на допитване дали да се спрат партийните субсидии.

„Въпросът дори не е в размера на субсидиите, които са огромни в България. Има подмяна на понятието субсидии. Субсидия е подпомагане, а в нашия случай имаме въвеждане чрез закон на държавно финансиране на партии. И то не на политическата дейност, колкото на издръжката на техните партийни бюрокрации”, обяви Георги Василев, председател на инициативния комитет за провеждане на допитването.

„Въпросът трябва да се постави от гледна точка на това дали въобще имаме нужда от такова сериозно финансиране на партиите. Знаем, че партията е обединение на хора, които се обединяват от обща идеология, съмишленици, които имат обща визия за развитие на обществото, а в същото време виждаме пред нас едни огромни мастодонти, които са една сбирщина от платени апаратчици. Де факто субсидията позволява на тези структури да се самопроизвеждат и да стоят на едно и също място отгоре в обществото”, поясни Владимир Георгиев, член на инициативния комитет.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини