От х:

Днес в x:

НСО ще пази по-малко хора от властта

Драстично ще бъдат орязани виповете във властта, които ще имат право да бъдат пазени грижливо от НСО. Максимум 15 ще останат хората с държавни гардове, научи „Преса“. „Предстоят сериозни реформи в службата. Обмисляме редуцирането на лицата, които в бъдеще ще имат право на охрана“, коментира шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов. Бивши служители на НСО обясниха, че това означава и намаляване на щата в службата. В момента там работят около 1100 офицери и сержанти и неизвестен брой цивилни служители.

Предстои и обстойна проверка какви специалисти са назначавани в службата. Временната комисия в Народното събрание, оглавявана от Таско Ерменков, все още рови за „калинки“ в НСО. Сигналите, че там са приютени митничари, съотборници на Бойко Борисов от „Бистришките тигри“, чакат потвърждение. Още преди Нова година Димитър Дъбов се закани оглавяваната от него комисия - за контрол на спецслужбите, да ревизират НРС, „Военна информация“, Военна полиция, НСО. В НРС парламентаристите вече влязоха. Предстои да отидат „на гости“ и при гардовете на властта. По план това трябваше да се случи през март. Все още не е ясно дали оставката на ръководството ще е пречка за огледа на място. В четвъртък стана ясно, че ген. Тодор Коджейков и заместникът му полк. Калин Иванов си тръгнали „по лични причини“.

Но от БСП и ДПС са категорични, че няма да допуснат повторение на това, което се случваше преди месеци. През юли след изслушване на ген. Тодор Коджейков на съвместно заседание на комисията за контрол на спецслужбите и на вътрешната Антон Кутев изчисли, че най-малко по 40 000 лв. на месец е излизала охраната на Бойко

Борисов и Цветан Цветанов.
До края на март НСО ще има титуляр, увери премиерът Пламен Орешарски. От думите му стана ясно, че има предварително съгласуване с президента. Според сегашните правила правителството предлага, а държавният глава утвърждава или отхвърля кандидатурата.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини