От х:

Днес в x:

Нямало хормони в българските пилета

През последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на Европейски съюз, според справка в системата RASFF, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От агенцията са категорични, че българските птици никога не са третирани и няма да бъдат третирани с хормони.

Преди дни в общественото пространство излезе историята на  9-годишната Симона, която навлиза в преждевременно в пубертета. Майка й Борислава Сапарева разказа пред TV7 причината е консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони. Преди три години майката забелязва, че детето има подуване на гърдичките. Симона се оплаквала от болки в коленете и костите.  Mомиченцето има двойно уголемена матка, както и увеличен размер на единия яйчник.

Медиците установяват, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата и стигат до заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори, следствие на храненето. Тогава лекуващият лекар съветва да се спре приема на пилешко месо заради вероятното съдържание на този хормон.

Птицевъдът Благо Джиев съобщи днес пред Нова тв, че хормони се влагат във всички животни и проблемът не идва от България. По думите му във вносното месо масово се слагат хормони, но това никой не го коментирал.

Според БАБХ в медиите напоследък се спекулира с въпроса за прилагането на хормони при производството на птиче месо. Те са категорични, че такива хормони изобщо не се използват в птицевъдството.

Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България, категорични са от агенцията.

По техни данни при изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, проверките са обхванали над 70 процента от птичите стада в България. Оттам обясняват, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.

От БАБХ са категорични, че се спекулира с факта, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат бързо, благодарение на прилагането на хормони.

Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда  (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес, обясняват от агенцията.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини