От х:

Днес в x:

Камерите аут, честният полицай пак в играта

Честният полицай Андон Димитров бе награден лично от вътрешния министър

Мобилните камери на КАТ ще бъдат използвани само като радари, след като до дни се очаква влизане в сила на решението на ВАС, с което електронните фишове се обявяват за невалидни заради субективен фактор. Колите-камери обаче няма да престанат да си вършат работата. Новото е, че когато се засече превишена скорост, полицаите в патрулката трябва да спрат нарушителя и да му съставят акт. Няма ли спиране, няма и нарушение.
Решението на ВАС слага край на честитките, които джигитите получават по пощата. Често водачите даже не подозираха, че са глобени, до получаването на „видеозона“. Тогава им оставаше само да си платят в двуседмичен срок, за да спестят 30 % от глобата. Електронните фишове ще бъдат валидни само ако снимките са направени от стационарна камера. Тя обаче трябва да бъде оповестена със знак за видеонаблюдение.

За шофьорите връщането на актовете на пътя означава, че се възстановява старата система на санкциите, неотменима част от която бе култовата реплика „И какво ще правим сега?“ Диалогът продължаваше или с „пиши, пиши“, или актът се разминаваше на базата на взаимно влизане в положението.

Подобни неща не вървяха на честния полицай Андон Димитров. Редовият катаджия от Минерални бани се прослави преди 5 години, като в повече от 10 случая отказа подкупи на пътя, а предложилите ги бяха закопчавани по най-бързия начин. Андон отказваше левове, валута, дори нафта. Заради добрия пример той бе лично награден от вътрешният /тогава/ министър Цветан Цветанов с две минимални заплати и потупване по рамото. Името му се прочу толкова сред шофьорите, че местна медия реши да ги улесни като публикува снимката му с упътване - “изрежи и покажи на приятел“.

3 години по-късно Андон Димитров още работи в полицията, на същото място и на същата длъжност, потвърдиха от ОД на МВР-Хасково. Историята помни, че преди него честните шофьори можеха да разчитат на друг честен полицай - Недялко Генев от Хасково. Човекът обаче се пенсионира.

Г.Христов

На него отново ще се разчита на пътя след отмяна на електронните фишове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини