От х:

Днес в x:

Природозащитниците от „Св. Св. Кирил и Методий” отново в акция

- Какво се случва и какво ще стане с големите и красиви дървета по нашите улици? Защо листата на кестените пожълтяват и падат? Ще загине ли дървото?   Тези въпроси си задаваха младите еколози от най-голямото в област Кърджали основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”.        

Отговорът не закъсня!

След проучване в Интернет се разбра, че в град София имат същия проблем. Няколко софийски училища и нашето училище – първото в страната извън столицата са свързани с фондация „Цвете”, която е създадена с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България на Европейското икономическо пространство.

Фондацията с разработен подробен план за реализиране на проект „Мисия кестен”. Той включва система от мерки за ефективна защита на болните растения от техния враг – листоминиращият молец.

Учениците, природолюбители се включиха активно в доброволческата мисия като картографираха дърветата през есента на 2013 г., събраха опадалите листа и по този начин спомогнаха за намаляване на числеността на вредителя.

На 17.02.2014 г. се срещнаха с госпожа Венета Николова – изпълнителен директор на фондация „Цвете” – гр. София. Тя много детайлно разясни на учениците какви са следващите им стъпки за спасяването на кестена, насърчи ги в доброволческата им мисия и им пожела успех в настоящата реализация на проекта.

От тук нататък за тях остава много работа, свързана с различните дейности и удовлетворение, което се надяват да получат.

За да има кестени и след нас!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини