От х:

Днес в x:

Българите извън ЕС влизат в забранителни избирателни списъци

Български граждани, които живеят извън ЕС, влизат в забранителните списъци за гласуване на евроизборите и за местния вот, реши НС, въпреки недоволството на ДПС.

Окончателно приетите текстове от новия Изборен кодекс предвиждат да бъдат заличени български граждани от списъците за евроизборите, ако имат настоящ адрес в държава извън ЕС към датата на съставяне на избирателните списъци, предаде БНР.

Всички български граждани, които шест месеца преди изборите имат настоящ адрес извън страната, няма да могат да избират кметове и общински съветници.

Така наречената уседналост скара управляващите партии БСП и ДПС.

Депутатът от ДПС Янко Янков коментира: 
"Това засяга основно българските граждани, които живеят в Република Турция. Насочено е основно срещу ДПС. Отново лишаваме определена сериозна група български граждани да гласуват в местата,  където имат постоянен адрес, имат жилища, плащат данъци".

В същото време от ГЕРБ дадоха брифинг в парламента по повод скандалния текст в проекта за Изборен кодекс, в който се допускат избори 3 в 1. Вчера и президентът критикува този текст, определяйки го като политически инженеринг.

Във въпросния параграф 12, който в крайна сметка е отпаднал от проекта, внесен за гласуване в НС, пише: "При произвеждането на изборите за членове на ЕП през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент и народни представители..."

Този вариант е изпратен до Венецианската комисия.

"Кой реши, че през 2014 г. ще се провеждат и избори за президент и вицепрезидент, чийто мандат е започнал през 2011 г. и не е стигнал дори до своята половина. Това опит за държавен преврат ли е или е решение на неясни кръгове? Имат ли в ДАНС информация къде се готвят тези процеси, кога трябва да бъдат финализирани?", попита Цецка Цачева.

Тя предупреди, че не е изключено ГЕРБ да атакуват пред Конституционния съд някои от текстовете в кодекса, тъй като били сменяни в последния момента, на коляно, след договорки между партиите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини