От х:

Днес в x:

16 °C

Разкриха тайната на американските небостъргачи, кулите близнаци били панелки

Димитър Андрейчин

 Тайната на нюйоркските небостъргачи разкри пред кърджалийци изследователят на американската архитектура Димитър Андрейчин. Той бе гост на града ни по повод откриването на „Месец на Америка в Кърджали”. Снощи в Бизнесикубатора Андрейчин изнесе лекция на тема „Архитектурата на Ню Йорк”.Тя бе съпътствана с изложба посветена на Чикаго.Андрейчин подчерта,че небостъргачите са дело на американските архитекти след големия пожар в Чикаго през ХІХ век. Скъпата земя става причина те да се появят и в Ню Йорк. Андрейчин изненада всички, като съобщи,че най-големите панелки в света , са унищожените при терористичния акт от 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център. Като цяло високите сгради се изграждат върху стоманена конструкция, патент на американците. Днес те променят облика не само на американските градове ,но и на много световни столици.

Лекторът е специализирал в САЩ. Преподавал е във елитни български висши учебни заведения.

Месецът на Америка бе открит от кмета на Кърджали Хасан Азис. Той припомни ,че през 2001 г. при кмета Румен Димитров Кърджали се побратимява с американския град Елхарт. Неговия екип засилва връзките и се обменят ученици. В Елхарт парк носи името на града ни. Кърджали е от малкото български градове пренесли името си зад океана. В града ни е и дружеството за приятелство със САЩ с най-дълга история в България,подчерта градоначалника.

Председателката на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова направи преглед на българо-американските отношения и на помощта оказана от приятелите ни зад граница. Тя посочи, че миналата година се навършиха 110 г. от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България. Че между двете страни е имало периоди на сближаване и на войни. Въпреки Студената война българите са запазили топли чувства към американците и до днес.

Георги Кулов

Откриване на месеца на Америка
Изложбата за Чикаго
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
16 май 2021
Последни новини