От х:

Днес в x:

Джон Кери се договори с украинската опозиция

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерите на украинската опозиция договориха антикризисни мерки за Украйна. Те участваха в 50-та Международна конференция по сигурността, която се проведе в Мюнхен, съобщава БГНЕС.

Конституционна реформа, предоставянето на пакет икономическа помощ, създаване на комисия за освобождаването на арестуваните активисти и участници в протестите в Киев, ще бъдат част от мерките в плана, пише "Интерфакс".

Страните се "договориха за конкретни стъпки, а не само да се изрази солидарност с украинския народ". Това каза опозиционният депутат олигарх Пьотр Порошенко след края на срещата.

В хода на срещата е обсъждан конкретен план "за да бъде спряно насилието, да бъдат освободени всички заложници, разследвани фактите на отвличания, мъчения и убийства на украинци, обясни лидерът на партията "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк. И продължи с думите: "За целта ние приехме предложението на генералния секретар на Съвета на Европа Янгланд за създаване на независима комисия с участието на опозицията, властта, представител на Съвета на Европа. Четвъртият пункт е провеждането на конституционна реформа и незабавно връщане към парламентарно-президентска република".

"Обсъдихме много сериозен икономически пакет с нашите западни партньори, който може да бъде предложен само на новото украинско правителство, ако украинската опозиция след провеждането на реформите получи цялата власт", каза още Яценюк. И изтъкна, че такава помощ ще бъде предоставена от МВФ, ЕС и други международни институции.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини