От х:

Днес в x:

ЕК дава България на съд заради незаконни сметища

ЕК предава България на съд заради незаконни депа за отпадъци. 130 общински депа в страната не са в съответствие с разпоредбите и въпреки това все още работят.

Независимо от досегашните предупреждения, много български депа за отпадъци все още действат в нарушение на законодателството на ЕС за тяхното депониране, което представлява сериозна опасност за здравето на хората и за околната среда, се посочва в съобщението.

Комисията предявява пред Съда на ЕС иск срещу България по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

В директивата за депонирането на отпадъци се изисква установяването на стандарти за депата, зада се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на хората, за водите, почвата и въздуха.

Макар българските власти да признават съществуването на проблема и да се опитват да се справят с него, необходимите мерки за премахване на депата все още не са предприети, допълват от ЕК.

Съгласно директивата, съществуващите депа не могат да продължат дейността си след 16 юли 2009 г., освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС. След изтичането на срока ЕК изпрати писмо до България и повдигна въпроса за съответствието с изискванията.

Бавният напредък през следващите години накара ЕК да открие процедура за нарушение през април 2012 година, когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още работеха, се посочва в съобщението. България съобщи на комисията, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. Очакваше се това да доведе до постепенното закриване на останалите депа, които не отговарят на изискванията, но не бе представен ясен график за изграждането на новите съоръжения.

Заради съдебните спорове в българските съдилища относно изграждането на нови депа за отпадъци, малко вероятно е първоначалният график да бъде спазен, заявяват от комисията.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини