От х:

Днес в x:

Роми излизат от гетото, стават кардиолози

Четирима роми вече са завършили медицина с помощта на стипендиантска програма на „Отворено общество". Те вече лекуват, други 22-ма още учат. От 2009 година до сега общо пари, за да учат, са получили 80 представители на етноса.

Според 28-годишния , един от стипендиантите, той е записал да специализира кардиология, тъй като и двамата му родители са починали от сърце твърде млади и иска да спасява живота на други хора.

Миро е от софийския квартал „Христо Ботев", но рано излязъл от махалата, за да учи в друго училище. Той съветва другите роми да не оставят децата си да учат в квартала, а да ги насърчават да преминават в други училища. Мен никой не ме е нарочвал, заради това, че съм ром, твърди Мирослав.

Кардиолог ще става и Ален Христов, ром от Варна. Той вече е в края на медицинското си следване в университета в Плевен. Твърдо е решен да се върне след дипломиране във варненския квартал Аспарухово, където е израснал. Там хората имат нужда от лекар, но ще е трудно, признава младежът.

Ален е благодарен на програмата, която го е открила и финансира образованието му. Студентът разпределя парите за учебници, пособия и такса за общежитие.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини