От х:

Днес в x:

Химическо замърсяване остави 300 хил. без вода в САЩ

Химически разлив по река в Западна Вирджиния в четвъртък доведе до забрана да се ползва чешмяна вода за около 300 000 души и затваряне на учолоща, барове и ресторанти. Опашки за бутилирана вода се образуваха в магазините.

Губернаторът на Западна Вирджиния обяви извънредно положение в девет окръга заради разлива на 4-метилциклохексан метан, химикал използван във въгледобивната промишленост. Разливът е по поречието на река Канауа в Чарлстън, столицата и най-големият град на източния щат на САЩ .

Здравните власти посъветваха водата да се използва само за тоалетни и гасене на пожари .

В засегнатите зони чешмяната вода да не се използва за пиене, готвене, миене или къпане, призова губернаторът в изявление. В момента приоритет са болници, старчески домове и училища.

Местните медии показаха снимки на жителите Западна Вирджиния се редят на опашка в магазина за бутилирана вода, както и щандове на магазините, които са били изпразнени.

Здравните служби са разпоредили да бъдат затворени всички ресторанти, фитнес зали и училища, които получават вода от компанията West Virginia American Water. Не се знае кога забраната ще бъде вдигната .

Националната гвардия и Службата за спешно реагиране работят за осигуряване на вода и доставки чрез областните офиси на спешна помощ възможно най-бързо.

Разливът е причинен от Freedom Industries, според Лаура Джордън, мениджър на външните работи за West Virginia American Water. Той засяга 100 000 жилища и предприятия, или 250 000 до 300 000 души. Водата може да бъде потенциално вредна при поглъщане и може да раздразни кожата и очите, допълва Джордън.

Сигналът за мирис на водата е постъпил в четвъртък сутринта в Министерството на опазване на околната среда на Западна Вирджиния. Службите по околната среда на водоснабдителните компании и държавните служби провели тестове на водата. Работи се за осигуряването на бутилирана вода за хората. Създадените водоразпределителни пунктове се обяват чрез местните медии. засега те не са получили коментар от Freedom Industries. Според уебсайта на компанията тя е производител на специални химикали за минното дело, стоманената и циментовата промишленост.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини