От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители: Върнаха ни 20 г. назад

Експерти на фирмите изкупвачи на тютюн се крият като църковни мишки при пристигането на медии. „Вероятно имат вътрешно разпореждане“, предположиха хората от с. Мандра.

Експертът от „Сокотаб“ пристигнал рано сутринта и сложил кантара в центъра на селото. Обещал 6 .15 лв. за килограм. „Все пак се ядва тази цена, че като чухме за 4.80 лв, в Гоцеделчевско, направо ни настръхнаха косите“, коментираха събралите се стопани. До обед обаче експертът не се появи, сякаш потъна вдън земя.

 

 

В Мандра поне 150 семейства разчитат изцяло на доход от тютюна. Стопанствата са предимно малки, с производство от тон, тон и половина, до 2 т .

Тази година са разочаровани от цените. „Тютюнът се работи целогодишно. Виж ми ръцете, жълти са! Не съм пушачка, но кожата ми е пропита от аромата на тютюн. Изхранвам се с него, откакто се помня“, нарежда Анка Германова и протяга напред твърдите си като камък длани. С двамата си синове работи 10 дка тютюн. Със спечеленото се прехранват три семейства. Само за наем на земята са дали 1000 лв. За семена, найлони, канап, препарати... чертата в сметката жената слага на 3 000 лв. Разходи.

Ние работата по ноти си я знаем. Нас от работа не ни е страх. Треперенето започва, когато стигнем до кантара“, ядосва се побелял възрастен мъж.

И кметът на с. Мандра Ангел Михайлов е на селския мегдан в очакване изкупната кампания да започне. Той също отглежда 2 декара тютюн, от които добивите му тази година са около 300 кг. “Колкото да е в играта“, шегуват се съселяните му.

В съседното с. Войводово кампанията вече е стартирала. Там изкупува „Алайънс Уан Тъбако”. На ден минават 2-3 производители. Експертите и на тази фирма се крият, не коментират и не желаят да бъдат снимани.

Плащат по 6 лв. за килограм. „Така е първите дни, колкото хората да клъвнат. После цената започва да пада“, подхвърлят хората във Войводово.

Преди 20 г. получавахме 5лв. за кило, сега пак върнаха тези пари. А ток, бензин, вода - всичко е двойно и тройно оттогава. Нашите почви са песъчливи и нищо друго не вирее, освен тютюн“, обясняват нежеланието си да се преориентират към друго селскостопанско производство местните.

За идеята държавни експерти да са буфер между окачествителите на частните фирми и производителите, хората са скептици и казват: „Гарван гарвану око вади ли?“

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини