От х:

Днес в x:

Иван Костов: Нацията загива

Бившият лидер на ДСБ Иван Костов коментира, че нацията загива. Според него правителството от сравнително стабилни системи прехвърля ресурс, натоварва ги допълнително, за да се справи с политики и социални рискове. Пред БНР Костов заяви, че най-големите рискове са в социалния сектор, в политическия и по отношение на националните рискове.

Преди няколко месеца той създаде „Лаборатория за управление на рисковете” към Нов български университет.

„Ние сме най-бедни, защото демографски стоим най-зле в Европа. Или сме едни от най-лошо стоящите. И абсолютната, и относителната бедност е много висока, хората имат най-ниското потребление, качество и стандарт на живот в сравнение с останалите европейци. И сме сред водещите страни по неравенство, т.е. относителното усещане за бедност е много силно. А причината е, че нацията загива“, коментира Костов.

Попитан дали смята за притеснителен факта, че в първите дни на новата година правителството ще емитира нов дълг, той отвърна, че последното нещо, от което трябва да се притесняват хората, е, че България ще натрупа дългове, които не може да плаща.
Костов уточни, че в момента такъв риск няма.

"Много дългове можем да взимаме, въпросът е за какво ще се взимат и какво ще се прави с тях“, посочи Костов.

Той добави, че бизнесът не инвестира, излиза от активна икономическа дейност, кредитът не върви и нещата са свързани.

На въпрос за възраждането на заводи, Костов попита, ако никой от частния бизнес с таланта и с екипа си не може да го направи, кой точно в администрацията ще го направи.

По думите му Сергей Станишев "очевидно не е в състояние", нито пък Лютви Местан, който бил специалист по българска филология.

„Правителството прави социална програма, с която се опитва да възпре зимни протести и намалява цената на тока, създавайки огромни напрежения в отрасъла. От сравнително стабилни системи прехвърля ресурс, за да се справи с политически и социални рискове. Правят го сръчно. Въпросът е колко могат да издържат тези сфери, които са ощетени - икономиката и енергетиката“, пита Костов.

Той бе категоричен, че няма разделение в Реформаторския блок.
Обясни, че има една формация - "Синьо единство", която напуснала, защото не приела това, което всички други договорили.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини