От х:

Днес в x:

DW: Българската 2014 - вещания и обещания

Каква ще бъде за България новата 2014 година? Вместо да чакаме какво ще ни се случи, е далеч по-добре да участваме активно в случващото се, убедена е Мирела Иванова. Дойче Веле  

Миг преди настъпването на новата 2014 година анонимен столичанин спечели над два милиона лева от тотализатора. Този случаен или неслучаен факт сякаш обърна оптиката на прогнозите и предсказанията като вмени на мнозина, че късметът понякога идва независимо от логиката на живота и всекидневните усилия.

Не се шегувам, наблюдавам от години как в България ирационално се променят нагласите от крайно черногледство към тотален поглед през розовите очила. Изглежда крайните състояния, обземащи общия ни и индивидуален дух, са ни вменени по природа, те са нашата трайна даденост, с която градим оцеленческите си стратегии.

Прогнозите за страната ни преди и около Коледа звучаха по-тревожно: на помощ бяха викани духове на предци, най-често се прибягва до баба Ванга с вещанието за „новата чума на ХХІ век” или „новата световна война” според Нострадамус, за да се внушат страхове, които да мобилизират българите.

„Врачуващата” политика

Политическите обещания предколедно също можем да възприемем като своего рода прогнози, но с обратната пропагандна цел: да разсеят страховете и да „подгреят или притоплят” смръзналите се български надежди. В битката за електорат Станишев и Бареков наддават с идеята за въвеждането на 15-процентен данък за богатите – откога и по какви правила не се знае.


На Мая Манолова, петимна за народна любов, ѝ се пада късмет „предсрочни президентски избори” в коледната баница и тя го огласява публично в изборния си район, вместо например да даде разумно обяснение за спорните промени в новия изборен кодекс, който откога е завтасвал, но ни го обещават готов и гласуван в края на март.
Всъщност политически прогнози дават и социолозите, като в бъдещата парламентарна колода с карти добавят Реформаторския блок и Движението на Бареков, и почти изравняват процентите на БСП и ГЕРБ. Само не е ясно кога ще се състои играта, и дали гласоподавателите или задкулисието ще раздават картите.

Широко поле за изява е предоставено и на астролозите, които провиждат, че „„най-горещо” ще бъде през април и първите предвестници за това, което ще се случи тогава, ще се появят още през февруари, но още през май облаците ще се разпръснат и ще бъде поставено началото на по-лежерен период.” Същото провиждам и аз предвид предстоящите избори за Европейски парламент, които ще осигурят безброй възможности за междупартийни и вътрешнопартийни войни.

Отсега прогнозирам ожесточена предизборна кампания, която да ни докаже, че българските политици трудно отлепят поглед от пъпа на интересите си и ни предстоят още много протести, за да ги принудим да се вгледат в нерешените „обществени уравнения” и да намерят общоприемливите и полезни отговори.

Мъждеещите светлини в не един тунел

„Социалният поглед” към предстоящата 2014 година в България веднага се фокусира върху увеличаването на минималната работна заплата от 310 на 340 лева. Потребителската такса, заплащана от пенсионери при личния лекар, става 1 лев, като разликата се поема от държавата. С 1 лев на спечелен глас се намалява и партийната субсидия. Числата не окуражават особено и ефектът им в борбата с масовата бедност ще бъде почти нулев по преценките на икономисти.
Спорни са и „бонусите” за малкия и среден бизнес и домакинствата , които носи намаляването на цената тока. Анализатори и брокери прогнозират ръст на сделките с недвижими имоти и поевтиняване на ипотечните кредити през 2014 г. Според експерти лихвите по ипотечните кредити ще паднат с до 0,5 на сто, дори се очаква съживяване на пазара. Инвеститорите също виждат „светлина в тунела”.
Прогнозите за българската 2014 включват много и най-различни числа и ми се струва, че най-голямото ни усилие трябва да се съсредоточи в това да сбъднем градивните сред тях, като ги изпълним с дух, работа и смисъл.

Източник: dw.de

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини