От х:

Днес в x:

Орешарски: Дотук с данъчните облекчения

Въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса ще се въведе ли семейното подоходно облагане в интервю за в. "Стандарт".

"След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци", аргументира се премиерът.

Това данъчно облекчение е в сила от 1 януари. Физическите лица ще могат да ползват данъчното облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата (340 лв.).

Орешарски добави, че тези данъкоплатци (нискодоходните) получават и детски добавки - "еквивалент на отрицателен данък".

"Така ангажиментът от програмата (на правителството) практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи", обясни Орешарски.

В средата на ноември финансовият министър Петър Чобанов каза, че през втората половина от мандата може да се мисли за въвеждане на семейно подоходно облагане и за необлагаем минимум, но със сигурност единната ставка от 10% данък остава.

За въвеждане на семейно подоходно облагане настояват от БСП и особено председателят на социалната комисия в НС Корнелия Нинова.

На въпрос накъде ще се насочи социалната реформа тази година Пламен Орешарски заяви, че ще продължи политиката на насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца.

"И не поради тези или следващи избори, а заради влошаващата се демографска структура, т.е. да има кой да гласува след време", аргументира се Орешарски.

Премиерът каза още, че ново поевтиняване на ел.енергията е възможно.

"Но след последното намаление не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система", категоричен е премиерът.

От 1 януари нощната тарифа за бита е намалена с 10%, а дневната - с 1%.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини