От х:

Днес в x:

Следколедно: Хасковлии гасят пожара с разходки и шопинг

Мразовита разходка с/за/ подаръци

Хасковлии откровено си спестиха физическите усилия след Бъдни вечер, може би за да ги запазят за първата блажна трапеза след коледните пости. Едва няколко десетки съграждани кръстосваха улиците на обезлюделия град, като за два часа в центъра не се повтори нито едно лице. Повечето от забелязаните бързаха от точка А към точка Б,  със строго определена цел. За някои тя бе забравените до днес магазини за подаръци, играчки или пържоли. Поръчките се изпълняваха бързо, старателно сравнени с ръчно надраскани списъци. Част от купувачите правеха консултации с мобилните телефони. Нуждата от резервен харддиск бе очевидна-лицата на повечето пазаруващи издаваха, че постоянната памет е активно атакувана от вируса на червеното вино. Пространството изглеждаше силно „лоу спейс”. Предпочитаните антивирусни програми бяха кафе и сода, на открито, и разсол и сок от кисели краставички на закрито. 

Питейния рестарт на системата имаше алтернатива-семейна разходка из мразовитите улици. Щеше да бъде романтично, ако не бяха намусените мъници. Недоволно стиснатите играчки свидетелстваха, че Дядо Коледа лошо е разчел писмата им за подаръци. Семейното тяло бързо поправяше грешките на тази или онази сергия, но не и след разгорещени дебати с наследниците. Последните май винаги печелеха. 

Средния преразход за подаръци тази Коледа не надхвърля 40-50, до 70 лв изчислиха продавачи. Лъвския пай отивал за децата. Половинките не се глезели много-предпочитаните за подаръци дамски парфюми били между скромните 10-20 лв. В магазините за дрехи най-се харчели блузки и пуловери унисекс, за по 25-35 лв. Разбира се имало и изключения.  Голямото изключение за подаряващите хасковлии тази година пък били магазините за бельо. 

Нашенците явно окончателно решили, че най-близкото до кожата/и сърцето/ на жената  е глезотия, с която не следва да занимават Дядо Коледа. Дамите ще трябва да си чакат „черните петъци”*. По противоречаща на целия свят традиция, за Коледа в Хасково и България стоките поскъпват драстично, а словосъчетанието „коледно намаление” се причислява към речника на чуждите езици.

* Черни петъци-дни за намаления в магазините

Г.Христов 

Искам!
Сергиите се преброждаха набързо
По центъра се забелязваха малко хора
Градът изглеждаше обезлюдял
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини