От х:

Днес в x:

"Ранобудните" честитиха празника на студентите с акция пред НС

„Ранобудните студенти" отбелязаха своя празник тази сутрин с нова акция пред парламента. Те залепиха на ограждениятаоколо Народното събрание послания за политиците.„На тези плакати са написани проблеми, които касаят всеки един човек", казаха те.

Плакатите гласят: Честит 8-ми декември!; Честит празник, колеги!
Поне един път в годината:
- да се наконтим като Мая
- да се перчим като Бойко
- да си поръчаме като Цв. Василев
- да се угоим като Пеевски
- да оглушеем като Пацо
- и да ослепеем като Йовчев
- да (зло)-употребим като Миков
- сме цинични като Стати
- да се отдадем като Волен
- да преживеем катарзис като Лютви
- да забравим като Сергей
И да спим спокойно като българския народ...

„Ранобудните съобщиха, че ще празнуват в залата на Софийския университет. Те бяха категорични, че няма да употребяват алкохол, тъй като още на първия ден от окупацията са гласували в университета да не се консумират спиртни напитки. „Който иска може да излезе и да консумира алкохол навън", казаха „ранобудните", цитирани от Нова телевизия.

Поздравителен текст към студентите:

"Честит празник на всички настоящи, вечни и бъдещи студенти! Днес е ден за почивка, забавления, но и равносметка. Ден на студентите. На един кратък и красив импулс от живота. Да дадем  пространство на крилете и умовете си. Да се сетим днес и за онези, заради които се наричаме Студенти. За мечтателите от майския Париж, бунтарите от Прага, Будапеща и Атина, за мълчаливия от Тиенанмън. Да се сетим за спечелилите международни състезания. Да се сетим за онези, които живеят на
границата между минималната издръжка и обучението. Те всички са герои.
Нашите герои. С надежди, по стар български обичай, празникът да сплоти душите ни, Ви
пожелаваме безпроблемно и весело изкарване", отбелязват студентите.

Днес студентите в страната празнуват. За първи път 8 декември е отбелязан като празник през 1903 г. на единствения тогава в Княжество България университет - висшето училище. Решението за празника е взето близо година по-рано. През1897 г. Министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище (днешният Софийски университет) в България да има "по-особен, свой празник". Празнуването е отменено след 1944-а.

През1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември отново е възстановен.

През 1994-а заседание на съвета на ректорите взима решение този ден да бъде неучебен и да стане празник на всички български студенти.

Повече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини