От х:

Днес в x:

Недоволство в детските градини в Димитровград, спряха ваучерите за храна

В детските градини в Димитровград назрява недоволство заради спрени ваучери за храна на педагогическия персонал

Назрява недоволство сред работещите в детските градини в Димитровград заради спрени ваучери за храна, коментираха от тукашната структура на КНСБ.

Според клауза в подписан по-рано през годината Колективен трудов договор /КТД/, на педагогическия и непедагогически персонал в детските заведения се полагат 2 лв.на ден.

Учителите, обаче не са получили въпросните ваучери за ноември и декември месец. На помощния персонал ваучерите са намалени от 2 лв. на 1,60 лв. на ден, твърдят още от синдиката.

Лидерът на КНСБ - Димитровград Ангел Димитров

Въпросът е бил коментиран на среща в Общината, инициирана от синдикатите в детските градини миналата седмица, разказа лидерът на КНСБ Ангел Димитров. По думите му, преподавателите са поставили остро въпроса за спрените ваучери за храна в последните два месеца.

За проблема потвърди пред Dimitrovgrad.bgvesti.net и кметът на Общината Иво Димов. Той каза, че през миналата седмица наистина се е срещнал с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Обясних им най-човешки и нормално, че ваучерите на педагогическия персонал за ноември и декември 2013 година не могат да бъдат изплатени, защото в края на годината приходите са свити до минимум и приоритет са заплатите, разходите за ток, главници и др." каза Димов. Той призна, че Общината има финансови затруднения към момента.

"Ще направя всичко възможно и ще търся пари от януари 2014 година ваучерите за храна да бъдат изплатени на работещи в градините", допълни Иво Димов и помоли за разбиране. Градоначалникът припомни, че средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в тукашните градини е 705 лв., а на помощния - 405 лв. В тези суми не е включено дефиринцираното заплащане, допълнителните пари през годината, както и въпросните ваучери за храна.

От КНСБ твърдят, че средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в димитровградските градини не е 705 лв.

От КНСБ пък допълниха, че в момента в детските градини в Димитровград тече допитване за това под каква форма работещите там да изразят своето недоволство срещу случващото се - митинг, стачка или др. До средата на идната седмица ще станат ясни и резултатите от анкетата. Ангел Димитров не изключи възможността за нова среща с ръководството на Общината по темата.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини