От х:

Днес в x:

В детската градина: По-важно да смяташ, отколкото да можеш да си обършеш носа

Обмисляната учебна програма цели да замести игрите с по-близки до училищните задачи

Децата в детската градина се ангажират с все по-голяма подготовка за училището, обучавайки се на неща, които допреди 20-тина години бяха изцяло в приоритетите на училищното образование. Тенденцията е застъпена в поредния нов проект за предучилищно възпитание, който мъдруват в МОН. В предлаганите учебни програми например е заложено, че децата още от градината трябва да могат да броят до 10, да разпознават цифрите до 5 и да рисуват стрелки. 5 и 6 годишните трябва да могат и свободно да боравят с термини като „поравно”, „повече”, „по-малко”, „по-голямо”, да се оправят с календар и правилно да определят кръгъл час върху модел на часовник и др операции. Акцентът в учебните програми по математика целят да подготвят децата за първи клас, като изградят логико-математическото мислене, пише в програмата.
В името на тази цел обаче се случват шедьоври. Така например в предишната образователна програма за детските градини било предвидено занимания по математика три пъти седмично, дори за децата в 3-ти клас. За сметка на нито едно занимание по Социален свят, където се учат децата на социално адекватно поведение. „Образно казано, по-важното е да смяташ, отколкото да можеш да си обършеш носа или да си вдигнеш гащите“ иронизираха дългогодишни детски учителки обръгнали на недоразумения в учебните програми.


В новата има и солиден акцент върху Българският език и литературата. Освен цифрите, малчуганите трябва да знаят и печатните букви. Още от детската градина хлапетата ще се учат на правоговор, което включва да изговарят правилно звуковете в думите и ударенията. Малчуганите ще правят първите си опити за преразказ, възпроизвеждайки цялостно или част от стихотворения и приказки. Предучилищните трябва да боравят със сегашно, минало и бъдеще време. Също и да съставя кратък повествователен текст, както и помпозно звучащото „Да разпознава лексикалното значение на някои омоними и синоними“. Нещо което би затруднило и някои родители, особено тези които са на „вие“ с българския език.


Най-любопитната част е предвиждането 5 и 6-годишните да умеят да разпознават и използват „елементи от хардуера и софтуера” на компютрите?! Оказа се, че въпреки сложното звучене, хлапаците са най-наясно с тази част. Още от 3-годишни малчуганите разпознавали, а някои направо боравели с компютър. „Има градини, в които децата се оправят по-добре с интерактивната дъска от някои учителки“ признаха от хасковска забавачка, които не пожелаха цитиране, за да не засрамят госпожите си.
С познаването на цифри и букви на практика децата се пращат почти научени в първите класове, каквато всъщност била и целта на програмата, показва разравянето в нейните мотиви. Идеята е малчуганите да им е лесно с преподавания учебен материал, за да може да се наблегне върху фината моторика на социалната адаптация, свикването със задълженията в клас и дисциплината на уроците и домашните. Това се преценява като главния проблем на дацата, като предложения лек е прост- да им е по-трудно когато им е най-лесно/в градината/, за да им е по- лесно, когато им е най-трудно/в първи клас/.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    22
    22
    16 -1
    19:23, 13 окт 2014
    Дано само не дойде време пациентите на Психодиспансерите да са на тази или около тази възраст.
  • 2
    Кл
    климски
    13 0
    21:04, 13 окт 2014
    Ама защо се притеснявате, написалите тези разпоредби са от психодиспансера.
Последни новини