От х:

Днес в x:

Гонят Баба Шарка в читалище

Енгелина Христозова и Жечка Дойкова

Боляровки прогониха „Баба Шарка“ за празника Света Варвара в читалище „Пробуда 1928“. Днес читалищните дейци раздадоха сладкиши – халва, тиквеник, питки, царевица и други домашно приготвени вкусотии.

По традиция рано сутринта жената омесва питка и други постни вкусотии. Първо се раздава в семейството и на животните, после на близките, каза секретарят на читалището Жечка Дойкова.

Света Варвара е един от първите коледни празници. Тяе християнска великомъченица и се счита за пазителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, затова я наричат "Баба Шарка".В други райони Света Варвара пък се почита като покровителка на домашните птици. Празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. След Света Варвара са празниците Свети Сава и Никулден.

Днес в читалище „Пробуда 1928“ възродиха една стара традиция. Две от жените - Жечка Дойкова и Енгелина Христозова се бяха облекли в народни носии, изпяха народна песен и разчупиха първата питка. Всички посетители в читалището си пожела здраве в семействата.

Анета Кутелова

Не може без сладка царевица на празника

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини