От х:

Днес в x:

ДАНС проверява Орешарски

Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) работи по сигнала срещу премиера Пламен Орешарски, който преди две седмици заяви, че правителството се стреми да се освобождава от държавни служители, които участват в антиправителствените протести.

"Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни... Стремим се да се освободим от такива хора", бяха думите на Орешарски.

Заради изказването му пък Асоциация за eвропейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) изпрати сигнал до главния прокурор, в който поиска прокуратурата да образува досъдебно производство. В искането се казваше, че Орешарски е нарушил закона като със заплаха е попречил на граждани да осъществят своите конституционни политически права. Сигнал до прокуратурата и до Европейската комисия във връзка с изказването на Орешарски изпратиха и от ГЕРБ.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров напомни, че сигналът до него е изпратен първо на Софийската градска прокуратура за проверка, а оттам е препратен на ДАНС. След като се върне, прокуратурата ще се произнесе. На 19 ноември, три дни след първоначалното си изказване, Пламен Орешарски се поправи и каза, че уважава всички протестиращи, като поясни, че това не трябва да са държавни служители в работно време, защото това би довело до саботаж на институциите.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини