От х:

Днес в x:

Данъчни облекчения за най-ниските доходи

В началото на 2015 г. хората на минимална работна заплата ще си получат обратно удържаният им през 2014 г. данък.

Това на практика означава, че всички, които получават до 340 лева през 2014 година, няма да дължат данъци на държавата. Всеки месец те ще плащат 10% налог върху доходите си, но ще си получат обратно платените суми следващата година.

Според схемата на правителството за данъчно облекчение на най-ниските доходи, това ще става след подаване на годишна данъчна декларация, която ще е в много по-опростен вид спрямо досегашната, уточниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Според предварителните разчети мярката ще се приложи спрямо около 200 000 души. Връщането на налога върху работната заплата ще лиши бюджета от близо 150 млн. лв. приходи.

Намеренията за нововъведението обяви министър-председателят Пламен Орешарски на организираната в Народното събрание дискусия „Борбата с бедността в България”.

Идеята вече е обсъдена с икономическите екипи на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, и с двата национално представителни синдиката.

Премиерът коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата, без да се увеличават разходите за бизнеса, и реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини