От х:

Днес в x:

Плътни заграждения и полиция пазят парламента

Нови плътно наредени железни заграждения са сложени около сградата на Народното събрание тази сутрин след вчерашния ден на сблъсъци между полиция и протестиращи.

Снощи загражденията около сградата бяха издърпани от протестиращите.
Новите заграждения са хванати със скоби.
Отцепен е голям периметър от парламента, много полицаи са на място. 
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дойде да поздрави полицаите за работата вчера. 
Той обаче бе лаконичен пред журналисти за подсилените заграждения:
„Кои са извънредните мерки?”
Лазаров отказа коментар за полицейско насилие при вчерашните сблъсъци в столицата, но добави, че когато се извършат съответните проверки, ще се направят съответните изводи.
Междувременно МВР съобщи, че 23-ма души са задържани след вчерашния протест за хулигански прояви и неподчинение на полицейски разпоредби. 
Пред парламента към 9 ч. започнаха да се събират протестиращи. Окупацията на Ректората на Софийския университет ще продължи, но от днес в сградата ще бъде допусната администрацията, както и на ръководствата на факултетите.
Депутатите започнаха да идват на работа. 
Днес парламентът трябва да гласува бюджетът за 2014 г. 
Премиерът Пламен Орешарски дойде в НС, но отказа коментар.
Лидерът на БСП Сергей Станишев също отказа да говори пред журналисти.
Цецка Цачева от ГЕРБ бе възмутена от плътната ограда около Народното събрание.
"От кого се крият управляващите", попита тя.
Социалният министър Хасан Адемов коментира пред БНТ, че е притеснително и тежко да се работи в условията на протести. Трудно се излизало и влизало от парламента, но нямало как държавата да престане да действа.

"Начинът, по който работи правителството, трябва да даде отговор и на някои от исканията на протестиращите", каза министърът и напомни, че лекари, животновъди и други съсловия предявяват искания.

Външният министър Кристиан Вигенин оприличи в профила си във Facebook вчерашния протест около парламента с филма "Екзорсистът".
"Като чета новините, се сещам за филма "Екзорсистът" - пет месеца гоним бесовете и те все се връщат, за да тормозят България. Не се отказваме, защото вярваме в мисията си - да гарантираме демокрацията, свободата, солидарността, справедливостта, свободната конкуренция в икономиката, социалната отговорност в управлението на държавата. Няма да успеят престъпните сценарии, скалъпени в лъскави офиси, нямаме право да отворим път на агресията и посредствеността", смята Вигенин.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини