От х:

Днес в x:

Сирийци: Не искаме богаташки пари, а да напуснем лагера

“Не ви искаме храната! Не ни трябват парите ви! Искаме пръстови отпечатъци!”.
Това крещяха вчера 50 чужденци от фургонния лагер в Харманли вчера. Напрежението се качи малко преди боксовата легенда Ивендър Холифийлд и канадският милионер Янк Бари да напуснат временния бежански център.

“Искат пръстови отпечатаци, защото това е знак, че скоро ще напуснат мястото”, обясниха от управата.

Филантропът и четирикратният световен шампион по бокс в тежка категория пристигнаха в 10,30 ч с четири вана “Фолксваген Вито” и “Мазда 6” от столицата. Тяхната цел бе да се запознаят с условията, да изведат на външен адрес 2 семейства и да доставят храна.

Бари първо разпита ръководството за временните жилища, снабдяването с вода и продукти. “Фургоните са по европейски проект. Ако фамилията е голяма, живее сама. Тези с по-малко деца са по две семейства”, докладва комендантът Желю Желев. Предния ден бе пуснат ток, Хората обаче и вчера продължаваха да топлят вода на огньове.

Дарителите обиколиха лагера и бяха накачулени от жалващи се. “Най-важното, което искаме, е, да излезем възможно по-скоро оттук. Храната не достига. Има много болни деца, които се нуждаят от лекарства”, изстреля Махмуд Семан. “Тук сме, за да помогнем, но не сме всесилни”, отговори Бари. “Искаме да се върнем обратно в Турция”, помоли друг негов сънародник.

“Повярвайте ми, България е много по-добра страна от Турция”, посъветва канадският милионер и собственик на фондацията “Глобъл вилидж чемпионс”.

 Тъмнокожият спортист от световна величина Ивендър Холифийлд размени само няколко реплики с бегълците.Повечето време остана с каменно лице, без да покаже следа от емоция.

“Преди да дойдем, знаехме, че в България има добра полиция и добри хора. Тук съм от 7 дни и ситуацията е ужасяваща. Не се спазват гражданските ни права, отнасят се към нас като с животни”, каза афганистанката Маналей.

Други настояваха да бъдат преместени в столицата. “Някои от местата в София са с по-лоши битови условия. Да не говорим, че съм бил в много цигански квартали в страната, които не могат да се мерият дори с това тук”, уточни Бари.
 

Бари, който отдавна помага в България, настояваше, че Европа трябва да поеме по-голям ангажимент към бежанския проблем.

“ България не е създала тази ситуация. Тя се стреми да помага, но е бедна държава. Ние сме тук, защото съчувстваме на изпаднали в беда хора. Аз съм евреин и  българите са правили това за моето семейство, то е било спасено от тях. И това го правя със своите пари. Ние не приемаме дарения. Ние не сме Червеният кръст, който от долар запазва 97 цента. Отчасти сме тук и за да покажем на Европа усилията на вашата страна”, каза канадецът.

“Това, което досега сторихме, е извеждането на две семейства. Днес пускаме в наетия от нас хотел още 2, а утре (днес - бел. авт.) още 12 от софийските убежища. Снабдяваме с храна. Когато капацитетът на хотела се изчерпи, че наема още три, четири, пет... Докато свърша парите”, обеща още Бари.
 

С екипа на фондацията неотлъчно бяха медсестрата от Либия Кристияна Вълчева и съпругът  доктор Здравко Георгиев. Тя разговаряше на арабски със заобиколилите я хора. “Оплакаха ми се от липса на достатъчно вода. Чешмата била само една”, каза Кристияна.

След час и половина Бари заплаши с тайм аут. “Ако тези хора не разберат, че България се опитва да помогне с каквото може, знаете ли какъв би бил моят отговор: “Вървете си, вървете си! Не стойте тук и не обвинявайте България. Отивайте си по тези прекрасни места, откъдето тръгнахте. А аз се оттеглям”, бяха думите му.

Генералното решение за него било войната да свърши, след като Башар Асад бъдел премахнат по някакъв начин или убит. Това щяло да даде възможност на бежанците да се завърнат по родните си места.

След като сирийците не останаха удовлетворени, те блокираха автомобила с Холифийлд. Заскандираха на английски finger prints, а след това повториха възгласите и на арабски. Мъж издигна лозунг “Децата умират от студ”.

В същото време скоростно бяха подготвени документите на семействата на Аби Хюсеин и на Ангир Рамир, а багажът им бе натоварен в един от вановете. “Едно огромно благодаря. Няма да забравя този жест”, каза бащата на три деца с бременна в седмия месец съпруга.

Бари каза, че утре ще бъде на среща с премиера Пламен Орешарски.

Ивендър Холифийлд: Като Мохамед Али помагам на хората

“Дойдох да вземем оттук бежанци и да ги настаним на свястно място. Дадоха ми възможност да бъда като Мохамед Али.

Наистина бях четири пъти световен първенец, но по-голямата идея бе да бъда като него, да помагам на хората. Това, което виждам тук, се случва навсякъде по света, и в Америка. Все има някой, на когото му е студено или пък е попаднал в средата на нищото”, каза пред репортери Холифийлд.

 “И аз съм израснал в гето. В място с бедни хора, които не са имали възможност да избират родителите си”, добави той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини