От х:

Днес в x:

97 араби захвърлени на Халите, след измама с хиляди във валута

Бежанците чакат на тълпи да бъдат изведени, но попадат в лапите на измамници

97 бежанци, 17 сирийци и 80 афганистанци са били брутално измамени от мними посредници за настаняване на адреси в столицата. Вчера около 22 часа два автобуса на хасковски превозвачи са стоварили на Халите в София бежанци от центровете в Пъстрогор и Харманли. Те са били подведени да платят за настаняване в София крупни суми, като разбира се адреси и гаранти не са били осигурени. Вероятните измамници са двама българи и един иракчанин със статут на постоянно пребиваващ в България. Те са задържани от полицията по подозрение за организиране на транспортна схема за превоз на нелегални емигранти от Хасково за София.

55 от бежанците са били под 18 години, съобщават от полицията.

Специализираната операция по разбиване на схемата за измами и задържането на измамниците е била проведена съвместно от столичната дирекция на вътрешните работи и ОД на МВР-Хасково. Със силен полицейски ескорт, незаконните емигранти са били върнати обратно по местата откъдето са отпътували.

Разследването на измамата и на организирането на транспортната схема продължава.

От полицията не съобщават срещу каква сума е била извършена „услугата”. Преди няколко дни обаче по подобна схема пред лагера „Военна Рампа” в столицата бяха стоварени 17 сирийски бежанци от Харманли. Те са били ужилени с по 700 долара на човек. Измамниците били двама иракчани.

Вчера пък, бежанци от същия лагер признаха пред националните медии, че са им искали по 1000 евро за да ги изведат. Като се има предвид невероятната мизерия в този лагер, повечето от по-заможните бежанци плащат парите, още повече, че са с деца. Измамниците правели „отстъпка” , като децата под 7 години пътували безплатно. По бедните от бежанците обаче нямали средствата. Много от тях взимали на заем от по-богатите, като ставали напълно зависими от тях.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини