От х:

Днес в x:

Гадателка нищи съдби до Лебеда

Есмералда гадае бъдещето по ръка

Млада гадателка прозираше в бъдещето на хасковлии, отбили се в мъгливия предиобед през парка в Лебеда. Момичето обяви, че ще е на разположение до 6 часа днес и освен на ръка, ще гледа и на боб и леща. Какво вижда там само тя си знае, но предсказанията и звучаха...вероятно. Първо надникваше в миналото, а след като докаже способностите си, почваше гадания на това което предстои. Ако и се вярва, предстоят ни предимно хубави неща. Затова и „каката” имаше солидна клиентела.

Пъстрата Есмералда* бе обсадена предимно от малчугани, включили се в младежката инициатива на младите ротарианци от Ротари клуб Хасково Аида. Тинейджърите бяха организирали парти с благотворителен базар, на който се предлагаха стоки и услуги. Сред най-предпочитаните забавления бяха рисуването на приказни герои по ръце, лице или пък правене на картинки върху керамика. Имаше и спортен елемент. Най-умелите усти трябваше да измъкнат най-много ябълки от леген с вода. Естествено, ръце не се използваха. Надуваха се промишлено количество балони, раздавани на дечурлигата в парка. Щанд от домашно изработени вкусотии примамваше пропусналите закуската. №1 бе къпаната баница.

Целта на тази активност бе събиране на средства в борбата срещу детския паралич. Това е мотото на ротарианците за тази година. Кампанията обхваща всички страни по света. Болестта все още взима хиляди жертви сред децата по света и е истински бич за страни като Пакистан, Нигерия и Афганистан. В цивилизованите страни се счита за изкоренена, заради масовото прилагане на ваксината срещу полиомиелит. Векове наред болестта е била божие и за бедни и за богати. От нея бил осакатен дори и най-великия и продължително управляващ американски президент Франклин Делано Рузвелт. Цаката е на заболяването е била намерена през втората половина на 20-ти век, но за съжаление не за всички. В борбата за спасяването им са ангажирани 1.2 млн ротарианци по света, сред които и дузината ентусиазирани младежи в Хасково.

*Нарицателно за красива циганка. Героиня на Виктор Юго от "Парижката Света Богородица"

Г.Христов

Състезание за най-пъргави усти

5-годишният Емир стана приказен герой

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини