От х:

Днес в x:

ЕС избегна шътдауна

Брюксел избегна шътдауна след като Европейският парламент спешно гласува допълнителни 2,7 млрд. евро. По този начин беше избегната заплахата Европейската комисия да спре да изплаща пари по различни проекти.

Дупката в хазната се отвори след като стана ясно, че са събрани по-малко от планираните мита.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия, по-рано предупреди, че от евентуално спиране на разплащанията най-много ще пострадат гражданите и общините, които разчитат на пари от еврофондовете.

Новата дупка в европейските финанси се дължи на по-малко от прогнозираните собствени приходи на Съюза. В резултат на икономическия спад, постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2,3%, разкри българският евродепутат Ивайло Калфин.

До момента в парламента са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 г., а той е с 6% по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина.

Европейският парламент предлага бюджетът на ЕС за 2014 г. да възлезе на 136, 1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. в ангажименти. Страните членки държат съответно на 134,8 млрд. и 141,8 млрд. От следващата седмица двете страни ще имат 21 дни за постигане на компромис по бюджета. Ако това се случи, той ще бъде гласуван през ноември.

Европейският бюджет се формира от вноските на страните членки, които съставляват над 80% от общия бюджет и от собствени приходи от мита, налози от захарта, отчисления от ДДС и глоби.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини