От х:

Днес в x:

Мария - жертва на нелегално осиновяване през България?

Гръцката полиция разследва версията, че русото момиченце, известно като Мария и открито в ромски лагер в Гърция, е жертва на престъпна група, занимаваща се с трафик на деца за нелегални осиновявания през България.

Полицейски източници са заявили пред гръцката телевизия Скай, че най-правдоподобната версия, по която работят, е, че детето се е озовало в ромското семейство в лагера край гръцкия град Фарсала, след като властите се заели да разбият мрежа, замесена в нелегални осиновявания през България в периода 2008-2010 г.

Една от линиите на разследването е, че детето е било предназначено за нелегално осиновяване скоро след раждането му, но е било продадено евтино или дори подарено на ромското семейство, когато полицията предприела действия срещу престъпната организация, пише британският в. "Телеграф", цитиран от БТА.

Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на малката Мария. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил.
При преглед на зъбите на Мария се установи, че тя е по-голяма, отколкото се предполагаше - на 5-6, а не на 4 години.

Жълтата бюлетина на световната полицейска организация бе изпратена до всички страни-членки, сред които е и България.

Детето бе забелязано миналата седмица по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици. ДНК тестове потвърдиха, че 40-годишната жена и 39-годишният мъж, с които детето живееше, не са биологичните му родители.

Ромската двойка бе поставена в предварителен арест по обвинение в отвличане и измама с документи. През последните няколко дни гръцката полиция издирва българин, за когото представящият се за баща на Мария ром твърди, че му оставил детето. Властите разполагат с телефонния номер и името на въпросния българин.

ФБР съобщи, че проучва възможността Мария да е изчезнало американско момиче, макар че възрастта изглежда не съвпада, съобщи Асошиейтед прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини