От х:

Днес в x:

Затягаме режима по границата, връщаме бежанци

Мерките на държавата са в посока на затягане на режима, силно рестриктивни мерки, включително връщане на групи бежанци или пренасочване към ГКПП, обяви военният министър Ангел Найденов. Той не изключи и намеса на военни формирования в помощ на граничните полицаи, ако това се наложи.

Военни формирования ще се включат в опазването на границата, ако се наложи и граничните власти не могат да се справят сами, каза министър Ангел Найденов. Той обяви, че оттук-нататък мерките на държавата са в посока на затягане на режима и ще са силно рестриктивни, включително връщане на групи бежанци или пренасочване към официалните ГКПП.

Армията започва да възстановява пътища и обходи по протяжението на 107 км по границата с Турция в райони на силно пресечени местности, особено край Болярово, където няма видимост и най-често нахлуват нелегалните на наша територия. Целта е там да има достъп, за да се изградят технически съоръжения за отпор на влизащите емигранти. Тези места са трудни за предварително гранично наблюдение, призна и Цветлин Йовчев. 750 хил. лв. са необходими на МО за възстановяване на пътища, изграждане на технически съоръжения, подготовка на терени, подсилване на участъци с инертни материали,а отделно над 5 млн. за техническите съоръжения, които ще изграждат инженерните части край Болярово, допълни Ангел Найденов. Парите ще дойдат като целево финансиране за МО, което вече чрез ВМА похарчи за прегледи на бежанци и ваксини 100 хил. лв.

Освен с инженерни части, МО ще се включи с логистици, коменданти на центровете, психолози, предоставяне на техника. МО е предоставило също така 20 военни сгради в 10 района за бежански центрове. Те се намират в Северна България и имат капацитет да приютят между 1000 и 2000 души, съобщи министър Найденов. Оттук насетне България ще наблегне на изграждане на центрове за емигранти от затворен тип, което законодателството на ЕС ни позволява. Там ще бъдат затворени онези лица, които нямат капацитета и средствата да се интегрират в обществото, дори и да получат бежански статут. Там ще бъдат затваряни и охранявани и криминалните елементи. Свободното движение няма да бъде позволявано, обясни Йовчев.

Ангел Найденов подчерта, че както през последните две седмици е засилен процесът на предоставяне на бежански статут и такъв са получили 200 души, то с пълна сила ще върви и обратният процес - експулсирането на чужденци, нарушители на границата, които са от трети държави, където няма война и размирици. Той посочи, че 54% от дошлите у нас са от Сирия, тоест потенциално притежаващи възможността за статут, като 50% от тях са непълнолетни. Това показва, че е доста голям броят на онези, които няма причина да бъдат обявени за бежанци, защото идват от трети страни. Очевидно е, че с увеличаване броя на бежанците, се увеличават и рисковете, които са анализирани от българските спецслужби - и разузнавателни и контраразузнавателни, коментира Ангел Найденов.

Относно протестите в Казанлък вицепремиерът каза, че се протестира срещу нещо, за което няма решение. Няма кмет, който да е щастлив от този факт, че настаняват бежанци в населеното място, за което отговаря, но бежанците не са на правителството, бе позицията на Йовчев. Над 13 млн. годишно са парите за академията на МВР, част от която е и полицейската школа в Казанлък. Йовчев е категоричен, че този харч трябва да се редуцира. Попитан за евентуален вот на недоверие от ГЕРБ заради бежанската криза, който би бил подкрепен и от "Атака", вицепремиерът каза, че е добре да има такъв, за да се чуе какви мерки е предприело това правителство и каква готовност е наследило от предишното.

Източник: bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини